Przepis, który dziś Wam chcemy przekazać, to absolutny klasyk kuchni polskiej, w nieco bardziej wschodnim wydaniu. Spróbujcie a pokochacie ten smak. Możliwość zamrożenia jeszcze nieugotowanego dania to kolejna wielka zaleta, a iście studencki budżet to jeszcze jeden plus tego obiadu.
Składniki na ciasto na 50 pierożków (4 porcje):
- 350g mąki pszennej
- 120ml ciepłej wody
- Opcjonalnie do podania: sos słodki chilli, sos sojowy
Składniki na farsz:
- 500g mięsa mielonego, my używaliśmy tego z łopatki wieprzowej
- 1 żółtko
- 60ml wody
- stosunkowo dużo pieprzu, trochę soli, zioła prowansalskie
Sposób przygotowania:
- Mąkę mieszamy z wodą i wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Będzie bardzo twarde ale mimo to wyrabiamy.
- Mięso przygotowujemy jak na kotlety: dodajemy do niego żółtko i przyprawy i intensywnie mieszamy aż będzie idealnie wymieszane. Dodajemy wodę do mięsa.
- Ciasto dzielimy na 3: 1 część zostawiamy do rozwałkowania, 2 pozostałe owijamy w folię i wkładamy do lodówki.
- Ciasto rozwałkowujemy na dość cienkie, ważne jest jednak aby nie przesadzić – powinno nie prześwitywać, będziemy je jeszcze odrobinę rozciągać.
- Bierzemy kubek lub, jak my, kieliszek do czerwonego wina (ten pękaty) i wycinamy małe kółeczka.
- Mięso nabieramy małą łyżeczką i formujemy z niego kuleczkę. Układamy na środku wyciętego kółka i składamy jak zwykłego pieroga (na pół).
- Łączymy dwa końce razem, więcej pokazane na zdjęciu pod etapami, następnie zlepiamy je tak, aby nie było widocznego mocno łączenia.
- Gotujemy w gorącej, osolonej wodzie. Po pewnym czasie wypłyną, od tego momentu liczymy 3 minuty. Ważne jest, żeby miały trochę miejsca w garnku, my wrzucaliśmy 6 na raz. Smacznego!
Koszt wykonania:
10zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja zawiera 557kcal, w tym: 30.7g białka, 15.5g tłuszczów, 74g węglowodanów, 2g błonnika
Czas przygotowania:
1 godzina (lepiąc w 2 osoby)