Chleb pszenny

Chleb pszenny

Wstajesz przed wszystkimi? Nie wiesz co masz wtedy robić? Denerwuje Cię, że wszyscy tak długo śpią? Mamy cudowny pomysł jak możesz ich zwołać do kuchni bez używania budzika! A może dzisiaj niedziela bez handlu i piekarnia zamknięta? Spróbuj naszego chlebka, łatwego do przygotowania, którego zapach zwabi wszystkich domowników. Nie potrzebujesz do niego foremki, zakwasu a nawet, jeśli akurat nie masz, mąki do chleba. Wystarczy zwykła mąka, mleko i drożdże! Zaczynajmy!

PS. Składniki na dwa chleby, bo w przypadku jeśli zdecydujemy się robić jeden pracy jest tyle samo a chlebek idealnie nadaje się do mrożenia.

Składniki na 2 bochenki:
1. 700g mąki pszennej, powinna być to typu 615 lub wyżej ale na zdjęciu jest zwykła tortowa 🙂 też się da
2. 300ml wody
3. 130ml mleka
4. 2 płaskie łyżeczki soli
5. 2 płaskie łyżeczki cukru
6. 10g drożdży instant lub 40g drożdży świeżych

Składniki na pomadę, która sprawi, że chlebek będzie chrupiący:
1. 100ml wody
2. czubata łyżeczka mąki
3. łyżeczka soli

Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki na chleb wyrabiamy ręcznie lub mikserem aż ciasto będzie sprężyste.
2. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 45 minut przykryte szmatką.
3. Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na pół i formujemy bochenki.
4. Ponownie przykrywamy szmatką i odstawiamy na 45 minut.
5. Składniki na pomadę wrzucamy do rondelka i mieszamy tak, żeby nie było grudek..
6. Wymieszane składniki gotujemy aż zaczną wrzeć, wtedy odrobinę je studzimy.
7. Po wyrośnięciu bochenków smarujemy je pomadą.
8. Aby chleby nie popękały nacinamy je ostrym nożem po skosie 3 razy.
9. Pieczemy 10 minut w 230°C a później jeszcze 30 minut w 180°C na programie góra i dół, trochę poniżej połowy piekarnika.

Koszt wykonania:
około 5 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 bochenek zawiera 1266kcal, w tym: 41.1g białka, 5.6g tłuszczu, 266.7g węglowodanów, 8.1g błonnika

Czas przygotowania:
15 minut i około 1,5 godziny na wyrośnięcie


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.