chlebek bananowo - kakaowy

Chlebek bananowo – kakaowy

Chlebek bananowo – kakaowy to idealny deser na śniadanie, czy do kawy. Uwielbiają go zarówno dorośli jak i dzieci. Jest delikatny, wilgotny i pyszny! Pasuje do niego wiele dodatków – suszone owoce, czy orzechy – można spokojnie dorzucić je do ciasta. Możecie przechowywać go nawet kilka dni – dzięki bananom długo utrzymuje świeżość. Zachęcamy do wypróbowania przepisu. 🙂

Składniki na chlebek bananowo – kakaowy

  1. 4 banany
  2. 70g masła
  3. 300g mąki pszennej
  4. 100g cukru
  5. 1 jajko
  6. 3 czubate łyżki kakao
  7. 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  8. pół tabliczki gorzkiej czekolady

Sposób wykonania:

  1. Banany obieramy ze skórki i wrzucamy do miski. Ucieramy mikserem razem z cukrem. Następnie roztrzepujemy jajko, masło topimy w rondelku, a gdy przestygnie, dorzucamy masło i jajko do miski, miksujemy dokładnie.
  2. W drugiej misce mieszamy produkty sypkie: kakao, mąkę, proszek do pieczenia. Wsypujemy zawartość tej miski i miksujemy całość.
  3. Czekoladę siekamy na drobne kosteczki, dodajemy do masy, mieszamy łyżką, aby mniej więcej równo rozłożyła się w cieście.
  4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią nasze ciasto. Rozprowadzamy łyżką, aby było równo.
  5. Pieczemy godzinę w 170 stopniach i gotowe! Smacznego 🙂

Koszt wykonania:
Około 10-12 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Chlebek dzielimy na ok. 15 plastrów, jeden zawiera 195kcal, w tym: 3,6g białka, 6,1g tłuszczów, 32g węglowodanów, 1,2g błonnika

Czas przygotowania:
1 godzina 15 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.