Chlebki z patelni

Idealne chlebki naan składają się w dużej mierze z jogurtu naturalnego i mąki. To pieczywo ciężko nazwać chlebkami naan ale zastosowanie jest podobne, idealne do sosów, my nawet dziś z nimi jedliśmy jajecznicę. Jak widać, ogranicza Was więc tylko wyobraźnia!

Przepis jest idealnym dopełnieniem każdego sosu zamiast ziemniaków czy makaronu.

Składniki na 6 chlebków:

  1. 175g mąki pszennej
  2. 175g jogurtu greckiego
  3. łyżeczka proszku do pieczenia (płaska ale pełna)
  4. łyżeczka soli, czosnku i ziół prowansalskich

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki mieszamy razem do dokładnego połączenia.
  2. Dłonie smarujemy olejem i formujemy wałek.
  3. Całe ciasto dzielimy na 6 części i każdą z nich rozpłaszczamy na kształt placka o grubości około 0,5cm.
  4. Każdy placek obtaczamy w mące i smażymy na suchej i bardzo rozgrzanej patelni po około minutę na każdą stronę. Uwaga, bardzo łatwo się przypala.

Koszt wykonania:
4 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jeden placek  zawiera 124kcal, w tym: 4.5g białka, 1.5g tłuszczów, 23.3g węglowodanów, 0.7g błonnika

Czas przygotowania:
10 minut



Udostępnij:
Share on Facebook
Facebook
Pin on Pinterest
Pinterest

1 thought on “Chlebki z patelni”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.