Idealne chlebki naan składają się w dużej mierze z jogurtu naturalnego i mąki. To pieczywo ciężko nazwać chlebkami naan ale zastosowanie jest podobne, idealne do sosów, my nawet dziś z nimi jedliśmy jajecznicę. Jak widać, ogranicza Was więc tylko wyobraźnia!
Przepis jest idealnym dopełnieniem każdego sosu zamiast ziemniaków czy makaronu.
Składniki na 6 chlebków:
- 175g mąki pszennej
- 175g jogurtu greckiego
- łyżeczka proszku do pieczenia (płaska ale pełna)
- łyżeczka soli, czosnku i ziół prowansalskich
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki mieszamy razem do dokładnego połączenia.
- Dłonie smarujemy olejem i formujemy wałek.
- Całe ciasto dzielimy na 6 części i każdą z nich rozpłaszczamy na kształt placka o grubości około 0,5cm.
- Każdy placek obtaczamy w mące i smażymy na suchej i bardzo rozgrzanej patelni po około minutę na każdą stronę. Uwaga, bardzo łatwo się przypala.
Koszt wykonania:
4 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jeden placek zawiera 124kcal, w tym: 4.5g białka, 1.5g tłuszczów, 23.3g węglowodanów, 0.7g błonnika
Czas przygotowania:
10 minut
2 Comments