Chrupiący tort ananasowy

Chrupiący tort ananasowy

Tort łączy się z urodzinami. Nikt tego nie neguje, jednak czy urodziny są potrzebne do tego, żeby przyrządzić sobie takie pyszności? Otóż nie. Jeśli jednak ktoś z Waszych bliskich ma dziś urodziny, a może Wy sami (wszystkiego najlepszego!), lub chcecie inaczej niż wszyscy celebrować przypadający dziś tłusty czwartek, zapraszamy! Przepis nie jest ciężki a wyłącznie czasochłonny!

Wszystkie składniki podane są na blaszkę 22cm.

PS. Na fotce widać, że minimalnie zahaczyła nam blacha i śmietana została na niej, zamiast być perfekcyjna, zdarza się.

Składniki na masę budyniową:

  1. saszetka budyniu na 500ml
  2. 400ml mleka
  3. 200g masła (temperatura pokojowa)
  4. 50g cukru
  5. ananas w puszce lub inne owoce do smaku

Składniki na masę śmietanową:

  1. Około 300ml śmietany
  2. 2 łyżeczki żelatyny

Składniki na chipsa czekoladowego:

  1. 15g migdałów
  2. 15g płatków kukurydzianych (coś typu corn flakes)
  3. 35g czekolady mlecznej lub gorzkiej – zależy od Was
  4. 15g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt: przygotowujemy biszkopt z tego albo tego przepisu. Kroimy go na dwa blaty.
  2. Chips czekoladowy: migdały parzymy i prażymy, czyli najpierw wrzucamy do miseczki około 15 gramów i zalewamy wrzątkiem, dajemy im 5 minut, odsączamy i powtarzamy. Po kolejnych 2 minutach obieramy je ze skórki naciskając na cieńszy brzeg. Wysypujemy obrane na blaszkę i pieczemy około 5-10 minut w temperaturze 180°C.
  3. Chips czekoladowy: cukier roztapiamy w garnku dodając 2 krople wody podczas procesu karmelizacji, jak tylko się roztopi, zdejmujemy z ognia i dodajemy jak najszybciej migdały – uwaga! bardzo ciepłe.
  4. Chips czekoladowy: migdały mielimy w młynku lub blenderze i topimy na parze czekoladę. Dodajemy 15g pokruszonych płatków i migdały i mieszamy do połączenia. Wykładamy na papier do pieczenia i formujemy koło. Chłodzimy około 15 minut. Powinien być nieco mniejszy od biszkopta.
  5. Masa budyniowa: uwaga, należy przygotować dopiero po upieczeniu biszkopta. Rozrabiamy budyń wg. sposobu opisanego na opakowaniu ale zamiast w 500 ml mleka to w 400. Pozwalamy mu ostygnąć do temperatury pokojowej. W międzyczasie wyjmujemy masło – powinno też mieć temperaturę pokojową.
  6. Masa budyniowa: po wystygnięciu budyniu i rozgrzaniu masła do odpowiedniej temperatury masło ubijamy z cukrem na bardzo lekką masę. Kiedy będzie odpowiedniej konsystencji dodajemy po łyżce budyniu – mieszamy tylko do rozmieszania, jeśli będziemy mieszać za długo, zwarzy się. Tak robimy tak długo, jak mamy budyń. Kładziemy na biszkopcie gotowego chipsa czekoladowego i wylewamy masę na blat, nakładamy ananasa i przykrywamy drugim. Odstawiamy do schłodzenia na 25 minut.
  7. Masa śmietanowa:  rozrabiamy żelatynę w bardzo małej ilości wody i studzimy ją. Śmietanę ubijamy na dość sztywną, ale jeszcze lejącą. Dodajemy żelatynę do śmietany i, jeśli mamy ochotę, odrobinę cukru pudru i krótko mieszamy.
  8. Masa śmietanowa:  pierścień blachy, w której piekliśmy biszkopt rozluźniamy i pozostawiamy wokoło tortu, ułożony na talerzu, tak aby z każdej strony była mała przerwa. Oblewamy śmietaną tort od góry powoli, tak aby wszędzie wciekła. Odstawiamy do lodówki na około pół godziny.
  9. Podanie: tortu odkrajamy od formy nagrzewając jednak wcześniej wielokrotnie poprzez włożenie do wrzątku i dokładne wytarcie. Delikatnie zdejmujemy obręcz przez górę. Jeśli zależy nam na efekcie wow, ponownie rozgrzewamy nóż i szpachlujemy ścianki. Smacznego!

Koszt wykonania:
20 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 kawałek z 12 zawiera 387kcal, w tym: 5.9g białka, 25.3g tłuszczów, 34g węglowodanów, 0.5g błonnika, istny tłusty czwartek.

Czas przygotowania:
około 4 godzin

Przepis inspirowany jest przepisami zamieszczonymi na blogu chwilawkuchni.pl, który serdecznie polecamy! 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.