Ciastka maślane z żurawiną

Ciastka maślane z żurawiną

Ciasteczka to coś co zawsze się przydaje w domu, czy to dla gości czy domowników, do pracy lub do nauki. Osobiście nie lubię wycinać kółek z rozwałkowanego ciasta co szczególnie przy naszym trochę ponad 20-metrowym mieszkanku i malutkim blacie ,bywa uciążliwe. Z pomocą przyszedł przepis od mojej mamy- ciasteczka które tniemy zamiast wycinać a wychodzi bardzo podobnie. Komfort tworzenia jest nieporównywalny. Przepis jest zaczerpnięty bezpośrednio z tego bloga czyli przepisu mamy.
PS. to już pięćdziesiąty przepis naszego bloga!

Składniki na 18 ciasteczek:

  1. 200g mąki
  2. 100g masła
  3. 85g cukru pudru (8 w miarę kopiastych łyżek)
  4. 1 żółtko
  5. 2 łyżki wody
  6. duża garść posiekanej żurawiny

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce.
  2. Powstałe grudki (podobne do kruszonki) zbijamy w jedną masę i formujemy w wałek.
  3. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki lub około 30 minut do zamrażarki. Pod przepisem macie fotki jak to wygląda.
  4. Wyjmujemy wałek i odwijamy a następnie kroimy w dość cienkie plastry- tak grube jak chcemy mieć ciastka.
  5. Piec około 15 minut w temperaturze 180°C. Smacznego!

Koszt wykonania:
Około 10zł.

 

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedno ciastko to 99kcal: 1.3g białka, 4.7g tłuszczu, 13g węglowodanów, 0.3g błonnika. Jak zjemy całą blachę na pół wychodzą zatrważające wyniki, strzeżcie się 😉

Czas przygotowania:
Około 15 minut, plus pół godziny chłodzenia w lodówce.

 

Ciastka maślane z żurawiną


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.