Ciasto czekoladowe z kremem waniliowym

Ciasto czekoladowe z kremem waniliowym

Ciasto czekoladowe z waniliowym nadzieniem to banalnie prosty wypiek, który każdy da radę przygotować. Można je zaserwować na święta, imprezę, czy po prostu do kawki. Zapraszamy do wypróbowania!

Składniki na ciasto:

  1. 100g mąki pszennej
  2. 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  3. 60g cukru białego
  4. 2 jajka
  5. pół kostki masła (100g)
  6. 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  7. szczypta soli

Składniki na krem waniliowy:
1. 250g serka mascarpone
2. 1 jajko
3. łyżka ekstraktu waniliowego
4. 50g cukru pudru

Sposób wykonania:

  1. Jajka ubijamy z cukrem przez ok. 5 minut. W między czasie, w garnuszku topimy czekoladę z masłem, cały czas mieszając.
  2. Dodajemy czekoladę z masłem do ubitych jajek, miksujemy razem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli, miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy.
  3. Krem waniliowy: delikatnie miksujemy ze sobą wszystkie składniki.
  4. Wykładamy dół tortownicy papierem. Połowę ciasta wylewamy do tortownicy, rozprowadzamy łyżką. Następnie wylewamy krem, również rozprowadzamy mniej więcej na całość, przykrywamy krem pozostałą połową ciasta.
  5. Do piekarnika nagrzanego na 190 stopni wstawiamy ciasto, pieczemy 35-40 minut. Po wyciągnięciu czekamy aż ciasto ostygnie, posypujemy cukrem pudrem i możemy podawać. Smacznego 🙂

Koszt wykonania:
Około 13 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
my podzieliliśmy ciasto na 8 kawałków, z czego jeden zawiera: 402 kcal, w tym: 6,7g białka, 27,8g tłuszczów, 31,2g węglowodanów, 0,5g błonnika

Ciasto czekoladowe z kremem waniliowym

Czas przygotowania:
Około 50 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.