Ciasto z musem truskawkowym

Proste ciasto, które przypomni Wam o nadchodzącej wiośnie? Oto ono! Smacznego!

Składniki na 6 kawałków:

  1. biszkopt zrobiony z tego przepisu lub tego (w wersji dietetycznej), jeśli chcecie przygotować wersję czekoladową zastąpcie 5g mąki 10g kakao
  2. 200 ml śmietany 30%
  3. 500g truskawek mrożonych lub świeżych
  4. 2 galaretki truskawkowe lub cytrynowe
  5. 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:

  1. Biszkopt po przygotowaniu chłodzimy i kroimy na dwa blaty. Jednego z nich będziemy używać, drugi możecie schować na kolejne ciasto.
  2. Żelatynę rozrabiamy w jak najmniejszej ilości wody tak, aby nie miała grudek i chłodzimy do temperatury pokojowej.
  3. Śmietanę ubijamy na dość gęsto, nie musi być idealnie i mieszamy z żelatyną. Wylewamy na blat ciasta i chłodzimy 20 minut w lodówce.
  4. Truskawki mrożone wyciągamy tak, aby się trochę rozmroziły. Obie galaretki rozrabiamy w pół litra wody (w sumie) i chłodzimy do temperatury pokojowej.
  5. Truskawki blendujemy na gładko i mieszamy razem z galaretką. Jeśli są chłodne to możemy wylać je na naszą śmietanę po tym jak już trochę zastygnie – nie lejmy bezpośrednio na ciasto, będzie lepiej jak nalejemy na łyżkę, żeby nie zrobić dziury w poprzedniej warstwie.
  6. Chłodzimy jeszcze około godziny, aż zastygnie nasza galaretkotruskawka. Smacznego!

Koszt wykonania:
10-15 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 kawałek zawiera 346kcal, w tym: 3.7g białka, 11.8g tłuszczów, 56.7g węglowodanów, 1.6g błonnika

Czas przygotowania:
około 20 minut plus godzinkę na chłodzenie


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.