Z kulinarnego eksperymentu wyszedł nam pyszny torcik czekoladowy 🙂 Nie jest specjalnie trudny w wykonaniu, a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂 zapraszamy!
Składniki na około 8 porcji (kawałków tortu):
- 130g czekolady gorzkiej
- 25g masła
- 3oml śmietany 30%
- 3 jajka
- 100g mąki pszennej
- 100g cukru
- 4 łyżki kakao
- 100g białej czekolady
- 2 łyżki miodu
Sposób przygotowania:
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao i dodajemy jajka, całość dokładnie miksujemy
- Wlewamy powstałą masę do tortownicy, pieczemy 20 minut w 160 stopniach, po tym czasie wyciągamy i odstawiamy
- Topimy białą czekoladę ze śmietanką, po roztopieniu wlewamy na spód naszego tortu i odstawiamy do lodówki, aż czekolada stężeje (w zależności od tego, ile czasu będzie w lodówce, konsystencja będzie inna- my schowaliśmy na około 30-35 minut, dzięki temu środek tortu był miękki :))
- Topimy w garnuszku gorzką czekoladę wraz z 2 łyżkami miodu oraz masłem, po roztopieniu postępujemy analogicznie jak z poprzednią warstwą
- Chłodzimy torcik w lodówce jeszcze około 15 minut i można śmiało podawać 🙂 Smacznego!
Koszt wykonania:
Około 15-20 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jeden kawałek zawiera 349 kalorii, w tym: 5,82 g białka, 16,8g tłuszczu, 43,9g węglowodanów, 0,7g błonnika.
Czas przygotowania:
1 godzina