Czekoladowy torcik Karo

Czekoladowy torcik Karo

Z kulinarnego eksperymentu wyszedł nam pyszny torcik czekoladowy 🙂 Nie jest specjalnie trudny w wykonaniu, a smakuje jeszcze lepiej niż wygląda 🙂 zapraszamy!

Składniki na około 8 porcji (kawałków tortu):

  1. 130g czekolady gorzkiej
  2. 25g masła
  3. 3oml śmietany 30%
  4. 3 jajka
  5. 100g mąki pszennej
  6. 100g cukru
  7. 4 łyżki kakao
  8. 100g białej czekolady
  9. 2 łyżki miodu

Sposób przygotowania:

  1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao i dodajemy jajka, całość dokładnie miksujemy
  2. Wlewamy powstałą masę do tortownicy, pieczemy 20 minut w 160 stopniach, po tym czasie wyciągamy i odstawiamy
  3. Topimy białą czekoladę ze śmietanką, po roztopieniu wlewamy na spód naszego tortu i odstawiamy do lodówki, aż czekolada stężeje (w zależności od tego, ile czasu będzie w lodówce, konsystencja będzie inna- my schowaliśmy na około 30-35 minut, dzięki temu środek tortu był miękki :))
  4. Topimy w garnuszku gorzką czekoladę wraz z 2 łyżkami miodu oraz masłem, po roztopieniu postępujemy analogicznie jak z poprzednią warstwą
  5. Chłodzimy torcik w lodówce jeszcze około 15 minut i można śmiało podawać 🙂 Smacznego!

Koszt wykonania:
Około 15-20 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:

Jeden kawałek zawiera 349 kalorii, w tym: 5,82 g białka, 16,8g tłuszczu, 43,9g węglowodanów, 0,7g błonnika.

Czas przygotowania:
1 godzina


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.