Delikatne babeczki bez pieczenia

Delikatne babeczki bez pieczenia

Przepisów na babeczki jest u nas na blogu już sporo, ale nie ma (a raczej nie było do teraz ;)) propozycji bez używania piekarnika. Teraz macie już okazje wyprobować tych cudownych słodkości 😉 Zapraszamy!

Składniki na 9 babeczek:
1. 250g herbatników (my mamy kakaowe z biedronki, ale mogą być też ciastka oreo, klasyczne herbatniki, czy cokolwiek co da się pokruszyć 🙂 )
2. Pół kostki masła
3. 200g mascarpone
4. 1 tabliczka białej czekolady
5. Garść owoców- malin, truskawek, jagód- cokolwiek tylko lubicie i na co macie ochotę 🙂 Mogą być także mrożone

Sposób przygotowania:
1. Herbatniki kruszymy tak, aby nie było żadnych grudek. Możecie do tego użyć blendera, lub po prostu wsadzić je do foliowego worka i rozgnieść wałkiem ( my tak zrobiliśmy :))
2. Topimy masło w rondelku, następnie wsypujemy do miski rozgniecione herbatniki i dolewamy masło, mieszamy całość łyżką
3. Bierzemy tacę do babeczek i wykładamy ją papierowymi kokilkami. (możecie to robić także w silikonowych foremkach). Formujemy naszą masę herbatnikową tak, aby miała kształt foremki do babeczek. Przyklejamy po prostu ją do dna foremki i obramowania tak, aby masa obkleiła ją całą. Odstawiamy do lodówki na pół godziny
4. Do miseczki dodajemy mascarpone, w rondelku topimy białą czekoladę, następnie mieszamy ją z mascarpone, i masa do babeczek gotowa 🙂
5. Po wyciągnięciu spodów do babeczek z lodówki, nakładamy na nie masę, około jedną dużą łyżkę stołową. Chłodzimy je w lodówce godzinę.
6. Wyciągamy z lodówki, przyozdabiamy górę naszymi ulubionymi owocami i gotowe! 🙂 Smacznego 🙂U

Koszt wykonania:
około 15 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 babeczka zawiera 347 kalorii, w tym: 4,5g białka, 24,2g tłuszczów, 27,7g węglowodanów

Czas przygotowania:
Razem z chłodzeniem w lodówce około 1 godzina 45 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.