Kolejne babeczki w naszym wydaniu, tym razem delikatniejsze, bo z jogurtem naturalnym 🙂 Nie są bardzo słodkie, ponieważ maliny dają kwaśny posmak. Koniecznie spróbujcie :)!
Składniki na 14 babeczek:
- 200g malin świeżych lub mrożonych
- 120g masła
- 1 jajko
- 120g cukru
- 300g jogurtu naturalnego
- 250g mąki
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 i pół łyżki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
- szczypta soli
Sposób wykonania:
- Masło wraz z cukrem ucieramy na gładką masę, dodać jajko i jogurt naturalny, wymieszać
- W drugiej misce mieszamy ze sobą wszystkie produkty suche- mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę
- Następnie wsypujemy suche produkty do masy, mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej konsystencji
- Wypełniamy foremki ciastem mniej więcej do 3/4 wysokości, układamy maliny, wciskamy je delikatnie w ciasto
- Pieczemy babeczki w 180 stopniach około 25 minut, aż będą złote na górze 🙂 Do podania posypcie je cukrem pudrem i gotowe! 🙂 Smacznego
Koszt wykonania:
Około 13 złotych
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna babeczka zawiera 185 kcal, w tym: 3,6g białka,8,1g tłuszczów, 24,9g węglowodanów, 1,4g błonnika
Czas przygotowania:
Około 40 minut