domowa cienka pizza

Domowa cienka pizza

Dzisiaj na naszym stole gościła domowa pizza. Wyszła taka jak sobie wymarzyliśmy – przedstawiamy Wam, nasze dzieło – domowa cienka pizza, przygotujcie sami i przekonajcie się jaka jest pyszna!

Składniki na 3 pizze w sam raz dla 3 osób:

  1. 3/4 szklanki wody
  2. 2 łyżki oliwy
  3. 1 płaska łyżeczka suchych drożdży lub 25 g świeżych
  4. 1 łyżeczka cukru
  5. Szczypta soli
  6. 3 szklanki mąki (trochę więcej jeśli ciasto będzie zbyt płynne)
  7. Przyprawy które lubimy
  8. Dodatki na pizze- mogą to być salami, szynka, pomidorki i cokolwiek byście chcieli użyć

Składniki na sos:

  1. Puszka pomidorów
  2. 2 ząbki czosnku
  3. 3 łyżki oliwy
  4. sól i pieprz i ewentualnie bazylia do smaku

Sposób wykonania:

  1. Wodę, oliwę, drożdże, sól i cukier mieszamy w mniejszej miseczce, plus minus do rozmieszania.
  2. W drugiej większej misce mieszamy mąkę i ulubione przyprawy- my używamy czosnku granulowanego, bazylii, pieprzu ziołowego i papryki ostrej lub łagodnej.
  3. W większej misce mieszamy zawartość obu naczyń i miksujemy hakami lub ugniatamy do wyrobienia. Jeśli konsystencja okaże się zbyt rzadka możemy dodać odrobinę mąki, jednak należy to zrobić dopiero po całkowitym rozmieszaniu już dodanej mąki!
  4. Kiedy ciasto przestanie się lepić do rąk, uformowane w kulę odkładamy do naczynia na około godzinę i przykrywamy czystą szmatką.
  5. Dopiero po wyrośnięciu (podwojeniu objętości ciasta) urywamy około 1/3 ciasta i formujemy z niego kulę, którą rozgniatamy do momentu aż zacznie prześwitywać, uważając jednak, żeby nie podziurawić powierzchni. Nakładamy sos, o którego przygotowaniu w kolejnym punkcie.
  6. Pieczemy około 8-9 minut w temperaturze 250°, zobaczcie uwagi bo to całkiem ważne!

Sposób wykonania sosu:

  1. My przygotowujemy sos w czasie kiedy wyrasta ciasto. Jego przygotowanie jest bardzo proste- wszystkie składniki blendujemy razem.
  2. Przed nałożeniem na gotowe placki wymieszać ponownie, bo tłuszcz może się rozwarstwiać.
  3. Po posmarowaniu sosem należy nałożyć wybrane dodatki.

Uwaga:

  1. Mozzarella z biedronki nie nadaje się na tę pizzę- po jej dodaniu wszystkie dodatki spływają z ciasta.
  2. Pomidory, szczególnie koktajlowe i inne składniki zawierające w swoim składzie dużo wody powinniśmy dodać na sam koniec pieczenia, około 2 minuty przed wyciągnięciem.
  3. Ser, żeby był fajny i ciągnący się powinniśmy dodać jeszcze minutę po pomidorach, dzięki temu nie spiecze się a ładnie roztopi.
  4. Żeby pizza była dalej równie cienka jak po rozciągnięciu jej, blacha przed położeniem ciasta powinna być nagrzana, my w tym celu rozkładamy ciasto na papierze i wkładamy je na blachę w piekarniku.

Koszt wykonania:
Około 20-25 złotych za 3 pizze, ciągle dużo mniej niż w knajpce 🙂

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna pizza, uwierzcie mi, najecie się (chociaż znamy i takich zawodników którzy zjedzą dwie ;)), to 945kcal w tym: 49.3g białka, 50.8g tłuszczu, 73.2g węglowodanów i 2.2g błonnika

Czas przygotowania:
30 minut bez czasu wyrośnięcia ciasta (+godzina), całkiem czasochłonne, mimo to warto!

Karko i Oski


1 thought on “Domowa cienka pizza”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.