Domowe bułeczki z jabłkami

Domowe bułeczki z jabłkami

Nie ma nic lepszego niż domowe pieczywo – nie musimy obawiać się przede wszystkim o jego skład. Robiąc bułki sami, możemy także trochę poszaleć. My postanowiliśmy zrobić bułeczki na słodko, z jabłkami i karmelem. Spróbujcie sami! 😉

Składniki na 16 bułeczek:

  1. 650g mąki pszennej
  2. 70g cukru
  3. szczypta soli
  4. 10g suchych drożdży lub około 25g świeżych
  5. 75g stopionego masła
  6. 250ml mleka
  7. 2 duże lub 3 średnie jajka

Składniki na nadzienie do środka bułeczek:

  1. Łyżka masła
  2. 4 jabłka
  3. 8 krówek
  4. łyżka cukru
  5. łyżeczka cynamonu

Sposób wykonania:

  1. Mąkę, cukier, sól, drożdże, mleko, jajka wyrobić razem wstępnie po czym dodać masło i ponownie wyrobić.
  2. Po wyrobieniu odkładamy powstałą masę na około 40 minut do wyrośnięcia.
  3. Obieramy jabłka ze skórki, kroimy w drobną kostkę.
  4. Topimy na patelni łyżkę masła, wrzucamy jabłka, dodajemy łyżkę cukru i cynamon. Smażymy na średnim ogniu 5 minut, następnie odstawiamy.
  5. Gdy ciasto odstoi 40 minut, urywamy drobne kawałki, rozpłaszczamy w dłoni na małe placki, następnie układamy na środku łyżeczkę farszu oraz połówkę krówki (zdjęcie niżej :))
  6. Następnie zwijamy ciasto w kulkę, układamy na blaszce. Powtarzamy tę czynność 16 razy.
  7. Pieczemy około 20 minut w 180°C, następnie wyciągamy i gotowe! 🙂 Możecie posypać cukrem pudrem lub cynamonem, albo przygotować polewę (tutaj jest przepis na taką, której można użyć także w tym wypadku)

Koszt wykonania:
Około 10 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna bułeczka zawiera 244 kcal, w tym: 6,2g białka, 6,3g tłuszczów, 41,3g węglowodanów, 1,44g błonnika

Czas przygotowania:
1 godzina 20 minut

Domowe bułeczki z jabłkami

2 thoughts on “Domowe bułeczki z jabłkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.