domowe lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe

Kolejny przepis z wykorzystaniem truskawek – domowe lody truskawkowe.Wybaczcie nam tą lekką monotonność, ale kiedy eksperymentować z truskawkami, jak nie teraz? Lody z naszego przepisu są naturalne, orzeźwiające i pyszne! Mówiąc nieskromnie, oczywiście. 😉 Do ich wykonania nie będziecie potrzebowali specjalnej maszynki do robienia lodów, wystarczy blender lub melakser. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Składniki na ok. 500ml lodów:

  1. 450g truskawek (mrożonych lub świeżych)
  2. pół szklanki mleka
  3. 3 łyżki miodu
  4. 10 listków świeżej mięty (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Do melaksera wrzucamy truskawki, wlewamy mleko, dodajemy lód oraz liście mięty. Miód mieszamy dokładnie z odrobiną wody tak, aby się rozpuścił. Dolewamy do lodów. Blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Następnie nasze lody przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. W zależności od tego, czy użyliście truskawek świeżych, czy mrożonych, ich czas zamarzania będzie różny.
  3. Co mniej więcej pół godziny mieszamy nasze lody łyżką, aby równomiernie zamarzły. W przypadku truskawek mrożonych lody będą gotowe mniej więcej w 2 godziny, a świeże w około 5 godzin. Wszystko zależy także od mocy waszej zamrażarki, więc najlepiej kontrolować i zerkać do nich co jakiś czas.

Koszt wykonania:
Około 10 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja lodów zawiera 74 kcal, w tym: 1,2g białka, 0,6g tłuszczów, 16,5g węglowodanów, 1,3g błonnika.

Czas przygotowania:
5 minut + czas chłodzenia.

Szukacie innych przepisów z użyciem truskawek? Polecamy nasz przepis na babeczki truskawkowe!


1 thought on “Domowe lody truskawkowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.