domowe masło orzechowe

Domowe masło orzechowe

Banalny przepis na najlepsze domowe masło orzechowe pod słońcem – 99,9% orzechów. W sklepie zapłacicie za słoiczek takiego nawet 15 złotych. U nas 5. Cały przepis składa się z dwóch kroków. Prawdopodobnie już czytacie to dłużej niż wam zajmie przygotowanie. Na co więc czekacie? Do dzieła!

Składniki na 2 porcje:

  1. 300 g obranych orzechów ziemnych niesolonych
  2. sól

Sposób wykonania:

  1. Orzeszki pieczemy w 180°C przez około 5 minut, żeby się zezłociły.
  2. Wrzucamy orzeszki do blendera lub miski jeśli używamy blendera ręcznego. Blendujemy aż uzyskamy gładką masę. Solimy około pół łyżeczki do smaku. Smacznego!

Koszt wykonania:
Około 5 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna łyżka zawiera 133 kcal, w tym: 5.6 g białka, 10.8 g tłuszczów, 2.5g węglowodanów, 1.9 g błonnika

Czas przygotowania:
10 minut


1 thought on “Domowe masło orzechowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.