Domowe nuggetsy z piekarnika

Domowe nuggetsy z piekarnika

Jesteśmy wielkimi fanami kurczaków z kfc we wszelkiej formie, ale wiadomo, że nie jest to zbyt zdrowe i (niestety) dość mocno tuczące ;). Dlatego postanowiliśmy zrobić sobie coś jak stripsy sami w domu, w wersji nieco bardziej fit 😉 Zapraszamy do wypróbowania przepisu! Ps. idealnie smakują z sosem czosnkowym, więc umieścimy tu przy okazji najprostszy przepis 🙂

Składniki na 2 porcje:

1. pół szklanki mąki pszennej
2. 1 szklanka mleka
3. 1 jajko
4. Przyprawy: łyżka słodkiej papryki, łyżeczka ostrej papryki, sól, pieprz
5. 2 szklanki płatków kukurydzianych
6. 200-250g mięsa z piersi kurczaka

składniki na sos czosnkowy:
8. 1 małe opakowanie śmietany 18%
9. 3 ząbki czosnku
10. 1 czubata łyżeczka majonezu
11. Przyprawy: sólo, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:

1. Wrzucamy do miski mąkę, mleko, jajko oraz przyprawy, całość miksujemy.
2. Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki ok. 2-3 cm. Dodajemy sól i pieprz do smaku i wrzucamy do miski z ciastem tak, aby kawałki kurczaka całkiem się w nim zanurzyły.
3. Do innej miseczki wrzucamy płatki kukurydziane i rozgniatamy je dłońmi lub czymś twardym (np. spodem od szklanki)
4. Po ok. 10 minutach wyciągamy kurczaki z ciasta, obtaczamy je w pokruszonych płatkach kukurydzianych i układamy na blaszce wyłożonej papierem, delikatnie nasmarowanym olejem. Możemy też skropić lekko olejem nasze nuggetsy, ale nie jest to konieczne.
5. Pieczemy nuggetsy 15 minut w 200 stopniach. Jeśli chodzi o sos czosnkowy, to po prostu trzeba wymieszać wszystkie składniki, ząbki czosnku wyciskając przez praskę. Smacznego!! 🙂


Koszt wykonania:
15 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja zawiera 416kcal, w tym: 34,5g białka, 10,2g tłuszczów, 46,3g węglowodanów, 1,8g błonnika

Czas przygotowania:
około pół godziny


1 thought on “Domowe nuggetsy z piekarnika”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.