Domowy cheeseburger

Domowy cheeseburger

Cheeseburger uważany jest za niezdrowy fast food, ale w domowym wykonaniu wcale nie jest taki zły 😉 Niestety bułek nie piekliśmy sami, bo średnio czas na to pozwala w środku tygodnia, ale tutaj podrzucamy wam przepis, który testowaliśmy i spokojnie możemy polecić, jeśli macie ochotę zrobić bułki samemu 🙂

Składniki na 4 burgery:
1. 4 bułki
2. 500g wołowego mięsa mielonego
3. 1 cebula
4. 2 łyżki sosu sojowego (opcjonalny dodatek, nam bardzo smakowało)
5. 1 łyżka sosu chilli/ 1/4 łyżeczki chilli pieprz cayenne
6. Do smaku: sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka
7. 4 plastry sera żółtego
8. 4 plastry pomidora
9. 4 liście salaty
10. Sos: 4 łyżki ketchupu + 2 łyżki majonezu, wymieszane ze sobą

Sposób przygotowania:
1. Mięso wrzucamy do miski. Siekamy cebulkę, dorzucamy do mięsa wraz z przyprawami: sos sojowy (jeśli dodajemy), sos chilli/pieprz cayenne, sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, papryka słodka, dodajemy też 2 łyżki zimnej wody, mieszamy całość dokładnie.
2. Nagrzewamy patelnię, formujemy mięso w kulę, rozpłaszczamy na dłoni na grubość 2 cm, smażymy ok 4 minuty na stronę, pod koniec smażenia na drugiej stronie, dodajemy ser na górę, aby się roztopił.
3. Podgrzewamy w piekarniku bułki, mogą to być 3-4 minuty w 180 stopniach
4. Smarujemy bułki sosem, na to układamy sałatę, mięso z serem, pomidor i znowu bułka na górę i gotowe! Tak naprawdę dodatki mogą być jakie lubicie, mogą to być ogórki konserwowe, papryka, co tylko lubicie!

Koszt wykonania:
12-15 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 burger zawiera 475kcal, w tym: 33,5g białka, 22,3g tłuszczów, 37,5g węglowodanów, 1,5g błonnika

Czas przygotowania:
około 20 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.