Domowy rosołek

Domowy rosołek

Myślę, że każdy z nas kiedyś rosół przyrządzał, lub przynajmniej widział jak robi go nasza mama czy babcia. Mimo, że jest to zupa typowa dla kuchni polskiej, mało kto robi ją bez użycia kostek rosołowych czy też innych polepszaczy smaku. Jednak nie ma nic prostszego! Zapraszamy was do ugotowania z nami zdrowego i pysznego rosołu 🙂

Składniki na 6 talerzy:
1. Paczka włoszczyzny: por, trzy marchewki, seler, korzeń pietruszki
2. cały kurczak
3. 3 łyżeczki soli
4. 6 kulek ziela angielskiego
5. 3-4 liście laurowe
6. 500g makaronu nitki

 

Sposób przygotowania:
1. Obieramy warzywa ze skórek
2. Wrzucamy do dużego garnka kurczaka, warzywa oraz przyprawy
3. Zalewamy wodą garnek do pełna i gotujemy na wolnym ogniu od 3 do 6 godzin, im dłużej tym rosołek wychodzi lepszy 🙂
4. Gotujemy makaron, umieszczamy go w głębokich talerzach, zalewamy je rosołkiem, dodajemy włoszczyznę jeśli ktoś lubi i mięsko, i pyszny rosół bez dodatków gotowy! 🙂 Przepis może długi, ale mało pracochłonny, a obiad mamy na dwa dni, następnego dnia można także zrobić z niego inną zupę jeśli lubicie różnorodność

Koszt wykonania:
13-15zł

 

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 talerz zawiera 331kcal, w tym: 57,1g białka, 3,8g tłuszczów, 18,8g węglowodanów, 3,7g błonnika

Czas przygotowania:
6 godzin

Domowy rosołek


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.