Fondant czekoladowy

Fondant czekoladowy

Idealny deser dla miłośników czekolady! Słynny fondant czekoladowy, idealnie smakuje z lodami 🙂 Zapraszamy 😉

Składniki na 6 porcji:

  1. 200g gorzkiej czekolady
  2. 50g mleczna czekolada
  3. 120g masła
  4. 1 szklanka cukru pudru
  5. 3 całe jajka
  6. 3 żółtka
  7. 1 łyżeczka olejku waniliowego
  8. Pół szklanki mąki

Sposób wykonania:

  1. W garnuszku topimy czekoladę z masłem do uzyskania jednolitej konsystencji
  2. Mąkę, cukier puder, jajka i olejek dodajemy do miski,  mieszamy mikserem
  3. Dodajemy masę czekoladową do miski, całość miksujemy
  4. Smarujemy kokilki masłem/olejem, wlewamy naszą masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni
  5. Pieczemy około 12 minut i gotowe! Możecie podawać z lodami 🙂

Koszt wykonania:
Około 15-20zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja zawiera  512 kcal, w tym: 8,8g białka, 35,4g tłuszczów, 37,9g węglowodanów, 4,4g błonnika

Czas przygotowania:
30 minut


1 thought on “Fondant czekoladowy”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.