Grochówka Babci Basi

Grochówka Babci Basi

W tęsknocie za domowym i pysznym jedzeniem babci, postanowiliśmy dziś znowu poczuć się jak na takim obiadku, stąd też pomysł na stosunkowo zimową i bardzo  sycącą zupę- grochówkę. Jeden telefon do babci, godzinka-dwie gotowania i gotowe!

Składniki na 10 talerzy:
1. 4 ziemnaki
2. 2 kubki groszku (w połówkach)
3. łyżka majeranku
4. 200g włoszczyzny mrożonej krojonej w paski
5. 300g boczku wędzonego
6. 1/5 cebuli
7. sól
8. 3 łyżki mąki

 

Sposób przygotowania:
1. Gotujemy ziemniaki i warzywa w dużym garnku, wlewając wodę do około 3/4 wysokości garnka, dodajemy sól
2.Gdy ziemniaki będą ugotowane, dodajemy groszek cały czas gotując na małym ogniu
3. Na małej patelni smażymy boczek i cebulkę, gdy boczek się podsmaży dodajemy 3 łyżki mąki, cały czas mieszając
4. Dodajemy naszą zasmażkę do zupy
5. Przyprawiamy majerankiem i solą, gotujemy dalej około 20 minut i gotowe! Smacznego 🙂

Koszt wykonania:
13-15 zł

 

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 talerz zawiera 450kcal, w tym: 30g białka, 5g tłuszczów, 30g węglowodanów

Czas przygotowania:

1-1,5 godziny


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.