Guacamole jadłam już wcześniej kilka razy, ale nigdy sama nie zrobiłam swojego. Ostatnio postanowiłam, że czas to zmienić! Nie wiem, czy moje guacamole jest klasyczne – połączyłam smaki, które mi do tego przepisu pasowały, ale wyszło pysznie :). Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na guacamole!
Składniki na małą miskę guacamole :
- 3 dojrzałe awokado (bardzo ważne, aby były miękkie! Sprawdźcie przed zakupem, albo poczekajcie ze zrobieniem, aż dojrzeją w domu)
- 1 pomidor
- 1 limonka
- 1 ząbek czosnku
- 1 grubszy plaster cebuli czerwonej
- przyprawy: sól do smaku, szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie, jeśli chcemy żeby guacamole było bardziej pikantne)
Sposób wykonania:
- Przekrajamy trzy awokado na pół, wyciągamy pestki, resztę wrzucamy do miski. Ugniatamy całość widelcem, aż powstanie papka.
- Następnie kroimy w drobną kosteczkę pomidora obranego ze skórki i cebulę, dodajemy do miski i mieszamy całość.
- Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku do miski. Dodajemy również wyciśnięty sok z jednej limonki. Dorzucamy przyprawy do smaku, dokładnie mieszamy całość i gotowe! Możecie podawać guacamole z nachosami i używać ich do jedzenia zamiast łyżek.
Koszt wykonania:
10 zł
Czas przygotowania:
10 minut
Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja (całość podzieliliśmy na 4) zawiera 187 kcal, w tym: 2,6g białka, 16,2g tłuszczów, 10g węglowodanów, 4,1g błonnika.
Szukacie innych pomysłów na przepisy z użyciem awokado? Polecamy nasze dietetyczne ciasteczka z awokado!