Guacamole

Guacamole

Guacamole jadłam już wcześniej kilka razy, ale nigdy sama nie zrobiłam swojego. Ostatnio postanowiłam, że czas to zmienić! Nie wiem, czy moje guacamole jest klasyczne – połączyłam smaki, które mi do tego przepisu pasowały, ale wyszło pysznie :). Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu na guacamole!

Składniki na małą miskę guacamole :

  1. 3 dojrzałe awokado (bardzo ważne, aby były miękkie! Sprawdźcie przed zakupem, albo poczekajcie ze zrobieniem, aż dojrzeją w domu)
  2. 1 pomidor
  3. 1 limonka
  4. 1 ząbek czosnku
  5. 1 grubszy plaster cebuli czerwonej
  6. przyprawy: sól do smaku, szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie, jeśli chcemy żeby guacamole było bardziej pikantne)

Sposób wykonania:

  1. Przekrajamy trzy awokado na pół, wyciągamy pestki, resztę wrzucamy do miski. Ugniatamy całość widelcem, aż powstanie papka.
  2. Następnie kroimy w drobną kosteczkę pomidora obranego ze skórki i cebulę, dodajemy do miski i mieszamy całość.
  3. Wyciskamy przez praskę ząbek czosnku do miski. Dodajemy również wyciśnięty sok z jednej limonki. Dorzucamy przyprawy do smaku, dokładnie mieszamy całość i gotowe! Możecie podawać guacamole z nachosami i używać ich do jedzenia zamiast łyżek.

Koszt wykonania:

10 zł

Czas przygotowania:

10 minut

Kaloryczność i wartości odżywcze:

1 porcja (całość podzieliliśmy na 4) zawiera 187 kcal, w tym: 2,6g białka, 16,2g tłuszczów, 10g węglowodanów, 4,1g błonnika.

Szukacie innych pomysłów na przepisy z użyciem awokado? Polecamy nasze dietetyczne ciasteczka z awokado!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.