Gulasz węgierski

Gulasz węgierski

Gulasz to jedno z prostszych dań. My tym razem, żeby jeszcze ułatwić sobie zadanie, kupiliśmy pocięte już mięso na gulasz i tylko odkrajaliśmy jeśli gdzieś był duży kawałek tłuszczu. Idealny do podania z chlebkami naan (przepis) lub z kaszą czy ziemniakami. Zapraszamy do wspólnego wykonania!

Składniki na 4 duże porcje:

  1. 800g mięsa na gulasz albo karkówki, może być więcej
  2. 3 papryki
  3. Przyprawy: zioła prowansalskie, czosnek, pieprz, sól, papryka, liście laurowe, ziele angielskie (dwie ostatnie dajemy tylko do wody, resztę zarówno do wody jak i do mięsa)
  4. Odrobina oleju
  5. Woda (tyle, żeby w garnku przykryła mięso)

Sposób przygotowania:

  1. Mięso, jeśli nie jest już gotowe, tniemy w kostkę około centymetrową.
  2. Mięso polewamy odrobinką oleju i sypiemy obficie przyprawami. Najwięcej powinniśmy użyć papryki, później czosnku i ziół prowansalskich.
  3. Patelnię rozgrzewamy z olejem i przesmażamy mięso. Nie musi być idealnie usmażone, wystarczy, że będzie delikatnie zarumienione z każdej strony.
  4. Wodę gotujemy w garnku z dodatkową porcją przypraw. Wrzucamy do niego mięso razem z tłuszczem i gotujemy pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie miękkie i kruche. Paprykę kroimy i wrzucamy do mięsa przed gotowaniem.
  5. Podawać z ziemniakami, kaszą lub chlebkami naan

Koszt wykonania:
15-20 zł, zależnie od wielkości kawałka mięsa

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja  zawiera 401kcal, w tym: 36,8g białka, 26g tłuszczów, 5,5g węglowodanów, 0,5g błonnika

Czas przygotowania:
około 20 minut plus dwie godziny na gotowanie


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.