Dzisiaj mamy dla was przepis na pyszny jabłecznik, który jest w naszej rodzinie od pokoleń. Zapraszamy do spróbowania! 🙂
Składniki na dużą blachę ciasta (około 15 kawałków):
- kostka masła
- 5 żółtek
- 5 białek
- Półtora szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 kg jabłek, lub 2 słoiki jabłek kupionych w sklepie
- 20g cynamonu (1 opakowanie)
Sposób przygotowania:
- Masło, pół szklanki cukru i żółtka ucieramy mikserem, dodajemy w trakcie mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wyrabiamy na jednolitą masę.
- 2/5 ciasta chowamy do zamrażarki, pozostałość rozwałkowujemy i układamy na blaszce posmarowanej olejem. Zapiekamy spód ciasta w 180 stopniach przez 20 minut.
- Na ostudzony spód nakładamy jabłka ze słoików, lub jabłka pokrojone w drobną kostkę. Całość posypujemy równo cynamonem.
- Ubijamy 5 białek z jedną szklanką cukru, aż konsystencja będzie sztywna. Wykładamy równo na całe ciasto.
- Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posypujemy ciasto.
- Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. I gotowe! 🙂 Pysznie smakuje z lodami waniliowymi 🙂
Koszt wykonania:
20 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 kawałek ciasta zawiera 343kcal, w tym: 6.1g białka, 13.6g tłuszczów, 50.3g węglowodanów, 3.3g błonnika
Czas przygotowania:
2 godziny