Jabłecznik Babci Ali

Dzisiaj mamy dla was przepis na pyszny jabłecznik, który jest w naszej rodzinie od pokoleń. Zapraszamy do spróbowania! 🙂

Składniki na dużą blachę ciasta (około 15 kawałków):

  1. kostka masła
  2. 5 żółtek
  3. 5 białek
  4. Półtora szklanki cukru
  5. 1 opakowanie cukru waniliowego
  6. 3 szklanki mąki
  7. 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  8. 2 kg jabłek, lub 2 słoiki jabłek kupionych w sklepie
  9. 20g cynamonu (1 opakowanie)

Sposób przygotowania:

  1. Masło, pół szklanki cukru i żółtka ucieramy mikserem, dodajemy w trakcie mąkę, cukier waniliowy i proszek do pieczenia, wyrabiamy na jednolitą masę.
  2. 2/5 ciasta chowamy do zamrażarki, pozostałość rozwałkowujemy i układamy na blaszce posmarowanej olejem. Zapiekamy spód ciasta w 180 stopniach przez 20 minut.
  3. Na ostudzony spód nakładamy jabłka ze słoików, lub jabłka pokrojone w drobną kostkę. Całość posypujemy równo cynamonem.
  4. Ubijamy 5 białek z jedną szklanką cukru, aż konsystencja będzie sztywna. Wykładamy równo na całe ciasto.
  5. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posypujemy ciasto.
  6. Pieczemy w 180 stopniach przez godzinę. I gotowe! 🙂 Pysznie smakuje z lodami waniliowymi 🙂

Koszt wykonania:
20 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 kawałek ciasta  zawiera 343kcal, w tym: 6.1g białka, 13.6g tłuszczów, 50.3g węglowodanów, 3.3g błonnika

Czas przygotowania:
2 godziny

Udostępnij:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.