Jajka sadzone z ryżem i warzywami z patelni

Jaja sadzone

Jaja sadzone to coś co pasuje niemal do każdego dania. Czy jednak istnieje choć jedna osoba, która nie miała kiedyś problemu ze zrobieniem idealnego, takiego na jakie mamy akurat ochotę? Dzięki temu poradnikowi ta sztuka stanie się dla Was czymś oczywistym, i co wyjdzie za każdym razem! Zapraszamy więc na pyszne i półmiękkie jaja sadzone!

Nasze jaja, jeśli tylko zachowacie odpowiednią moc kuchenki, nie będą wymagały ani obracania, ani nie będą złote od dołu.

Składniki:

  1. 2 jaja
  2. łyżka masła
  3. przyprawy: sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Wszystkie kroki będziemy robić na mniej więcej 40% maksymalnej mocy kuchenki (u nas jest to 4 w 9 stopniowej skali).
  2. W garnuszku lub na patelni rozgrzewamy masło aż całkiem się roztopi, posypujemy szczyptą soli.
  3. Jak masło się rozgrzeje wrzucamy dwa jaja uważając, aby nie rozbić żółtek.
  4. Garnek przykrywamy talerzykiem lub pokrywką i dusimy.
  5. Obserwujemy żółtko. Jak będzie w stanie, który nam opowiada, zdejmujemy z ognia. Gotowe! Smacznego!

Koszt wykonania:
Około 1,20 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Dwa jaja sadzone to 245 kcal, 14.4 g białek, 20.8 g tłuszczy, 1 g węglowodanów.

Czas przygotowania:
10 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.