Lekki a zarazem pożywny obiad bez mięsa? Polecamy kaszę z warzywami w sosie pomidorowym. Przygotowanie to jakieś 20 minut, więc w sam raz na szybki obiad, kiedy nie mamy czasu zbyt długo stać w kuchni 🙂
Składniki na 4 porcje:
- 2 torebki kaszy
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 cebula czerwona
- 1 papryka czerwona
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- szczypta soli, ziół prowansalskich, ostrej i słodkiej papryki
- opcjonalnie ser do posypania
Sposób wykonania:
- Gotujemy kaszę według instrukcji, w między czasie robimy sos.
- Siekamy cebulę na drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy na odrobinie oleju.
- Następnie dorzucamy paprykę pokrojoną w kostkę, fasolę i przyprawy. Dusimy ok 5 minut.
- Dodajemy pomidory i koncentrat, mieszamy dokładnie, podgrzewamy dalej na średnim ogniu ok 10 minut.
- Podajemy kaszę z sosem, opcjonalnie można posypać tartym serem. Kasza z warzywami w sosie pomidorowym gotowa! Smacznego! 🙂
Koszt wykonania:
Około 15 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja zawiera 275 kcal, w tym: 13,5g białka, 5,4g tłuszczów, 47,3g węglowodanów, 9,8g błonnika
Czas przygotowania:
20 minut