klopsiki w sosie bolognese

Klopsiki w sosie bolognese

Przepis na sos bolognese już był, teraz czas na wersję tego dania z klopsikami! Klopsiki w sosie bolognese uwielbiają wszyscy – zresztą nic dziwnego! Zapraszamy was do wypróbowania przepisu!

Składniki na około 3-4 porcje :

  1. 300g mięsa wieprzowego mielonego
  2. 1 mała cebula biała
  3. 3 ząbki czosnku
  4. 2 marchewki
  5. 500g passaty pomidorowej
  6. 1 jajko
  7. 1 czubata łyżka bułki tartej
  8. przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany, oregano
  9. 400g makaronu spaghetti

Sposób wykonania:

  1. Siekamy cebulkę w kostkę, marchewki obieramy i również siekamy na kostkę. Podsmażamy w garnku z odrobiną oleju. Gdy cebulka będzie podsmażona, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
  2. Smażymy całość jeszcze minutę, następnie zalewamy passatą. Dodajemy przyprawy: zioła prowansalskie, oregano.
  3. Teraz zajmiemy się pulpetami. (sos podgrzewa się w tym czasie na małym ogniu). Bierzemy miskę, wrzucamy do niej mięso, jajko, bułkę tartą i przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką, czosnek granulowany. Mieszamy dokładnie łyżką lub ręką.
  4. Rozgrzewamy olej na patelni. Formujemy z mięsa małe kulki i wrzucamy je na patelnię. Podsmażamy klopsiki ok. 7 minut, tak, aby były zarumienione mniej więcej z każdej strony.
  5. Wrzucamy klopsiki do sosu, mieszamy i dusimy całość na małym ogniu jeszcze 15 minut. W między czasie gotujemy makaron.
  6. Podajemy układając makaron na talerzu, następnie wykładamy klopsiki i polewamy całość sosem.

Koszt wykonania:

10 – 13 zł

Czas przygotowania:

35 minut

Kaloryczność i wartości odżywcze:

1 porcja zawiera ok. 367 kcal, w tym : 21,2g białka, 17,4g tłuszczów, 32g węglowodanów, 2g błonnika.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.