Przepis na sos bolognese już był, teraz czas na wersję tego dania z klopsikami! Klopsiki w sosie bolognese uwielbiają wszyscy – zresztą nic dziwnego! Zapraszamy was do wypróbowania przepisu!
Składniki na około 3-4 porcje :
- 300g mięsa wieprzowego mielonego
- 1 mała cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 500g passaty pomidorowej
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka słodka, czosnek granulowany, oregano
- 400g makaronu spaghetti
Sposób wykonania:
- Siekamy cebulkę w kostkę, marchewki obieramy i również siekamy na kostkę. Podsmażamy w garnku z odrobiną oleju. Gdy cebulka będzie podsmażona, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku.
- Smażymy całość jeszcze minutę, następnie zalewamy passatą. Dodajemy przyprawy: zioła prowansalskie, oregano.
- Teraz zajmiemy się pulpetami. (sos podgrzewa się w tym czasie na małym ogniu). Bierzemy miskę, wrzucamy do niej mięso, jajko, bułkę tartą i przyprawy: sól, pieprz, paprykę słodką, czosnek granulowany. Mieszamy dokładnie łyżką lub ręką.
- Rozgrzewamy olej na patelni. Formujemy z mięsa małe kulki i wrzucamy je na patelnię. Podsmażamy klopsiki ok. 7 minut, tak, aby były zarumienione mniej więcej z każdej strony.
- Wrzucamy klopsiki do sosu, mieszamy i dusimy całość na małym ogniu jeszcze 15 minut. W między czasie gotujemy makaron.
- Podajemy układając makaron na talerzu, następnie wykładamy klopsiki i polewamy całość sosem.
Koszt wykonania:
10 – 13 zł
Czas przygotowania:
35 minut
Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja zawiera ok. 367 kcal, w tym : 21,2g białka, 17,4g tłuszczów, 32g węglowodanów, 2g błonnika.