Klopsiki z mięsa mielonego

Klopsiki z mięsa mielonego

Kolejny dość podstawowy przepis, mimo, że wcale nie aż taki prosty do zrobienia, jeśli nie znamy przepisu. Zapraszamy więc do lektury, aby i dla Was stało się oczywiste jak przygotować ten obiad.

Składniki na 15 klopsików, czyli porcja dla 3 osób

  1. paczka dowolnego mięsa mielonego, u nas było to 400g mięsa z indyka
  2. duża łyżka śmietany
  3. jajko
  4. koncentrat pomidorowy- słoiczek
  5. przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie

Sposób wykonania:

  1. Do dużego garnka lejemy 7 centymetrów wody i dodajemy wszystkie przyprawy: 8 kulek ziela angielskiego, sól, pieprz, 4 liście laurowe i łyżeczkę ziół prowansalskich. Gotujemy na dużym ogniu, w tym czasie przygotowujemy resztę przepisu.
  2. Do dużej miski dodajemy mięso, sól, jajko, śmietanę, pieprz i ugniatamy mięso aby się mieszało. Zagniatane mięso powinno wychodzić nam między palcami.
  3. Z powstałego spulchnionego mięsa, formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wrzucamy je na wrzącą wodę w garnku. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około godzinę.
  4. Dodajemy koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby zagęszczenia, dodajemy stopniowo coraz więcej papryki słodkiej, pomoże nam ona zagęścić sos.
  5. Gotowe! Podawać na ryżu lub puree.

Koszt wykonania:
Około 10-15 złotych zależnie od tego jakiego mięsa użyjemy. 

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jeden pulpecik to około tylko 39kcal, w tym: 6.2g białka, 0.8g tłuszczu, 1.72g węglowodanów i 0.3g błonnika.

Czas przygotowania:
10 minut plus około godziny na gotowanie 🙂


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.