kofty z mięsa wieprzowego

Kofty z mięsa wieprzowego

Zainspirowani oryginalnym greckim kebabem, który znacząco różni się od tego naszego, a jedynym ich podobieństwem jest to, że oba są na kiju, postanowiliśmy przygotować go w domu. Znaleźliśmy jednak przepis, który przekonał nas bardziej, a po kosmetycznych zmianach okazał się strzałem w dziesiątkę! Zapraszamy.

Składniki na 4 porcje:

  1. 500 g mięsa mielonego (w naszym przypadku chudego z szynki)
  2. 1 cebula
  3. 5 czubatych łyżeczek musztardy ostrej
  4. łyżka skrobi ziemniaczanej
  5. patyczki do szaszłyków
  6. przyprawy: łyżeczka soli, 2 łyżeczki papryki suszonej, łyżeczka czosnku, łyżeczka kolendry zielonej

Sposób wykonania:

  1. Cebulkę kroimy bardzo bardzo drobno.
  2. Do miski wrzucamy mięso, skrobię i musztardę oraz cebulę. Mieszamy dokładnie z przyprawami.
  3. Dzielimy na 10 porcji i z każdej formujemy kotlecika. Bierzemy jeden po drugim i po przebiciu patyczkiem do szaszłyka przedłużamy w podłużny kształt, tak żeby każda kofta była prawie długości szaszłyka.
  4. Smażymy bardzo krótko do momentu aż załapią kolor i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy 20 minut. Podajemy z warzywkami, u nas na pomidorach. Kofty z mięsa wieprzowego gotowe. Smacznego!

Koszt wykonania:
Około 10 złotych

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna kofta: 104 kcal w tym 9.8 g białka, 6.8 g tłuszczu, 1.2 g węglowodanów i 0.1 g błonnika.

Czas przygotowania:
Pół godzinki


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.