Wiele osób pytało nas o przepis na kokosanki. Postanowiliśmy przetestować kilka przepisów i połączyć je w jeden, super przepis. Zaczynajmy!
Składniki na 16 kokosanek:
- 200g wiórek kokosowych
- 50g masła
- 2 białka jaj
- 100g cukru
Sposób przygotowania:
- Masło topimy, dodajemy wiórki i mieszamy razem.
- Białka jaj ubijamy na sztywną pianę – powinny być na tyle sztywne, abyśmy mogli obrócić miskę nad głową. Lepiej ubijać bardzo długo niż za krótko.
- Łączymy razem wiórki i białka, mieszamy bardzo krótko na niskich obrotach mikserem.
- Nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem powstałą masę.
- Pieczemy przez ok. 12 minut w temperaturze 180°C. Smacznego!
Koszt wykonania:
7zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 ciastko (uwaga!) zawiera 186kcal, w tym: 3g białka, 10g tłuszczów, 11g węglowodanów, 2.2g błonnika
Czas przygotowania:
5 minut plus 13 na pieczenie.