Kokosanki

Wiele osób pytało nas o przepis na kokosanki. Postanowiliśmy przetestować kilka przepisów i połączyć je w jeden, super przepis. Zaczynajmy!

Składniki na 16 kokosanek:

  1. 200g wiórek kokosowych
  2. 50g masła
  3. 2 białka jaj
  4. 100g cukru

Sposób przygotowania:

  1. Masło topimy, dodajemy wiórki i mieszamy razem.
  2. Białka jaj ubijamy na sztywną pianę – powinny być na tyle sztywne, abyśmy mogli obrócić miskę nad głową. Lepiej ubijać bardzo długo niż za krótko.
  3. Łączymy razem wiórki i białka, mieszamy bardzo krótko na niskich obrotach mikserem.
  4. Nakładamy łyżką na blachę wyłożoną papierem powstałą masę.
  5. Pieczemy przez ok. 12 minut w temperaturze 180°C. Smacznego!

Koszt wykonania:
7

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 ciastko (uwaga!)  zawiera 186kcal, w tym: 3g białka, 10g tłuszczów, 11g węglowodanów, 2.2g błonnika

Czas przygotowania:
5
 minut plus 13 na pieczenie.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.