Kotlety w panierce krakersowej

Kotlety w panierce krakersowej

Dzisiaj przychodzimy do was z szybkim i łatwym przepisem na kotlety, pomysł? Jak to często u nas bywa, zrodził się z chęci wykorzystania resztek tego, co zostało w lodówce- czyli parmezanu i krakersów. Odrobina przypraw do tego i mamy pomysł na przygotowanie mięsa, które uwielbiają zarówno dzieci jak i dorośli. My do tego obiadu przygotowaliśmy frytki (tutaj przepis) oraz tzatziki jako dip do maczania kotletów i frytek (przepis)

Składniki na 6 kotletów (zależy jak pokroimy, może być mniej lub więcej):
1. około 400g filetu z piersi indyka (może być też kurczak lub schab, zależy na co macie ochotę)
2. 100g krakersów solonych
3. 50g parmezanu startego na grubych oczkach
4. 1 jajko
5. 2 łyżki mąki pszennej
6. Przyprawy: łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka ziół prowansalskich, łyżeczka czosnku granulowanego, szczypta pieprzu cayenne (opcjonalnie, jeśli chcemy żeby było lekko ostrzej)

Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy trzy talerzyki: w jednym z nich wbijamy jajko i rozbełtujemy, na drugi wysypujemy mąkę, a w trzecim przygotowujemy panierkę( kruszymy krakersy jak najdrobniej, dodajemy tarty parmezan, przyprawy, mieszamy dokładnie)
2. Mięso kroimy w plastry na kotlety, rozbijamy delikatnie młotkiem, lub jeśli go nie macie (tak jak my ;)) to można to zrobić czymś innym, my przykryliśmy je po prostu folią i rozbiliśmy je lekko spodem kokilki.
3. Obtaczamy mięso najpierw w mące, później w jajku, a następnie w przygotowanej w trzecim talerzu panierce. 
4. Następnie na rozgrzaną patelnię i olej wrzucamy nasze kotlety, smażymy na średnim ogniu do zezłocenia z każdej strony, wychodzi około 3-4 minuty na stronę 🙂 ściągamy z patelni i gotowe! :))

Koszt wykonania:
10 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 kotlet zawiera 198kcal, w tym: 20,9g białka, 7,6g tłuszczu, 11,2g węglowodanów i 1,3g błonnika.

Czas przygotowania:
15 minut

Kotlety w panierce krakersowej



1 thought on “Kotlety w panierce krakersowej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.