krem z kalafiora

Krem z kalafiora

Niestety jesień zagościła już pewnie na stałe za naszymi oknami. W taką brzydką pogodę można ocieplić sobie dzień pyszną i rozgrzewającą zupą – my w tym przypadku polecamy krem z kalafiora! Ta zupa w towarzystwie podpieczonej bagietki czosnkowej jest idealna! Zapraszamy do spróbowania przepisu. 🙂

Składniki na około 3-4 porcje zupy krem z kalafiora :

  1. 1 kalafior
  2. 1 mała cebula biała
  3. 500ml bulionu z kostki rosołowej lub po prostu rosół, który nam został z wcześniejszych dni
  4. 1 łyżka curry
  5. 20g masła
  6. 1 szklanka mleka
  7. bagietka czosnkowa
  8. sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Rozpuszczamy masło w garnku. Siekamy cebulę i wrzucamy do garnka. Podsmażamy ok. 2-3 minuty, następnie dodajemy curry i intensywnie mieszamy.
  2. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i dorzucamy do garnka. Mieszamy, następnie dodajemy bulion oraz mleko. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 – 20 minut, aż kalafior zmięknie.
  3. Następnie blendujemy zupę blenderem ręcznym lub w kielichu blendera. Wlewamy z powrotem do garnka i jeszcze chwilę podgrzewamy. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
  4. Bagietkę czosnkową podpiekamy na grzanki w piekarniku. Podajemy razem z zupą. Smacznego!

Koszt wykonania:

12 zł

Czas przygotowania:

30 minut

Kaloryczność i wartości odżywcze:

1 miska kremu (z wliczeniem bagietki czosnkowej) zawiera około 272 kcal, w tym: 10,5g białka, 12g tłuszczów, 32,2g węglowodanów, 5,6g błonnika.

Szukacie innych pomysłów na zupę krem? Polecamy nasz pyszny krem warzywny porowo – cebulowy!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.