Krem z pomidorów

Krem z pomidorów

Zupa krem z pomidorów, to zdecydowanie moja ulubiona zupa. Odkąd pamiętam, to było moje życzenie na każdy obiad, najlepiej codziennie. Krem z pomidorów jadłam w swoim życiu spokojnie setki razy, w wielu różnych miejscach, w różnych odsłonach. Długo eksperymentowałam, zanim znalazłam idealny przepis, który zaspokoił moje pomidorowe pragnienie :). Zapraszam do wypróbowania mojego przepisu!

Składniki na około 5 porcji zupy krem z pomidorów :

  1. 3 świeże pomidory
  2. 1 puszka całych pomidorów
  3. 1 litr bulionu (możecie przygotować go na gotowanych warzywach (których i tak użyjemy do zupy), albo użyć kostki rosołowej)
  4. 2 marchewki
  5. 1/4 główki selera
  6. 1 biała cebulka
  7. 2 ząbki czosnku
  8. przyprawy: sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, kilka listków świeżej bazylii (opcjonalnie) , pół łyżeczki suszonego oregano
  9. łyżka śmietany i odrobina tartego sera do każdej porcji zupy (również opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Siekamy cebulkę, wrzucamy ją do garnka i podsmażamy, aż się zezłoci. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki marchewki oraz ząbki czosnku, całość dusimy ok. 10 minut.
  2. Następnie dolewamy 1 litr wody (lub bulionu przygotowanego z kostek rosołowych, dla intensywniejszego smaku).
  3. Obieramy seler i kroimy go w mniejsze kawałki (aby później móc łatwiej go zblendować). Wrzucamy go do naszej gotującej się zupy.
  4. Następnie świeże pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy je ze skórki. Kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy do zupy. Dodajemy też puszkę pomidorów, wraz z całą zalewą.
  5. Możemy zamieszać chochlą zupę, aby wszystko się wymieszało. Dorzucamy przyprawy i gotujemy zupkę pod przykryciem ok. 25 minut.
  6. Kolejnym krokiem jest zblendowanie zupy, aby powstał z niej krem. Możecie to zrobić za pomocą blendera ręcznego, wkładanego do garnka, lub w kielichu blendera, przelewając tam zupę (my tak robimy, ponieważ nie mamy ręcznego blendera :))
  7. I krem z pomidorów gotowy! Jeśli wybraliście opcję z serem, wsypcie go na dno miski przed zalaniem. Dzięki temu roztopi się i będzie pysznie ciągnący. Możecie też dodać łyżeczkę śmietany do smaku.

Koszt wykonania:

10 zł

Czas przygotowania:

40 minut

Kaloryczność i wartości odżywcze:

1 miska kremu zawiera około 122 kcal, w tym: 3,2g białka, 1,2g tłuszczów, 14,8g węglowodanów, 4,9g błonnika.

Szukacie innych pomysłów na zupę krem? Polecamy nasz pyszny krem warzywny porowo – cebulowy!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.