krewetki duszone na maśle

Krewetki duszone na maśle

Ulubiony przepis na krewetki? Najprostszy! Krewetki duszone na maśle z czosnkiem i chilli to pyszne danie, które możecie zaserwować na przykład drugiej połówce na romantyczną kolację. Idealnie pasują do białego wina.

Składniki na 2 porcje:

  1. ok. 14 sztuk krewetek tygrysich (możecie zmniejszać/zwiększać porcje)
  2. 2 łyżki masła
  3. 4 ząbki czosnku
  4. pół papryczki chilli/ szczypta płatków chilli/odrobina chilli pieprz cayenne (zależy, co akurat macie)
  5. szczypta pieprzu cytrynowego (opcjonalnie)
  6. bagietka czosnkowa (opcjonalnie do podania)

Sposób wykonania:

  1. Rozmrażamy krewetki i obieramy od razu ogonki, potem będzie wygodniej jeść. Jeśli chcecie szybko rozmrozić, to sprzedam wam mój patent: wrzucam krewetki do miseczki i zalewam wrzątkiem. Czekam 2-3 minuty i są rozmrożone.
  2. Rozpuszczamy masło na patelni. Ząbki czosnku siekamy w cienkie plasterki, tak samo papryczkę chilli, jeśli macie. Wrzucamy krewetki, czosnek i chilli, dusimy ok. 8 minut. Po połowie czasu przełóżcie krewetki na drugą stronę.
  3. I tak naprawdę to tyle! Podawajcie razem z masłem i przyprawami, bo tam jest właśnie cały aromat. Idealnie do tego zestawu pasuje też bagietka, czosnkowa albo zwykła. Smacznego!

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja zawiera 210 kcal, w tym: 22,2g białka, 11,7g tłuszczów, 4,3g węglowodanów, 0,4g błonnika

Czas przygotowania:
15 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.