kulki ziemniaczane

Kulki ziemniaczane

Z dodatków do mięs najbardziej lubimy kulki ziemniaczane. Nie goszczą zbyt często na naszym stole, bo ich wykonanie wymaga sporego nakładu czasu i jest odrobinkę monotonne. Ich smak wynagradza jednak każdy trud. Spróbujcie sami!

Idealnie będą smakować też jako przekąska z sosami.

Składniki na 4 porcje:

  1. 900 g ziemniaków
  2. 2 jaja
  3. 2 dość płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  4. szklanka mąki pszennej
  5. szklanka bułki tartej
  6. pół litra oleju do smażenia

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie aż będą miękkie.
  2. Wrzucamy ugotowane kartofle do miski i dokładnie miksujemy, aż nie będą miały ani jednej grudki. Jeśli mimo starań nie wychodzi Wam to, przeciśnijcie je przez sitko, zapobiegnie to dostaniu się do waszych kulek zbędnych bryłek.
  3. Do ziemniaków dodajemy mąki i jaja i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i odkładamy na talerz oprószony bułką tartą.
  5. Rozgrzewamy olej (my rozgrzaliśmy na 4/10 na kuchence).
  6. Kulki obtaczamy w bułce tartej i jeśli się wygniotą to ponownie nadajemy im kształt. Przygotowujemy około 10 na raz na talerzu do wrzucenia.
  7. Wrzucamy do oleju łyżką delikatnie wkładając i smażymy 10-15 minut aż się zezłocą.
  8. Wyciągamy na ręcznik kuchenny. Jeśli chcecie podgrzać po jakimś czasie ziemniaczki, to włóżcie je na 10 minut do piekarnika na 180°C z termoobiegiem. Smacznego!

Koszt wykonania:
Około 5 złotych

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna z czterech porcji zawiera: 446 kcal w tym 11.7 g białka, 13.4 g tłuszczu, 72.2 g węglowodanów i 4.4 g błonnika.

Czas przygotowania:
2 godziny wliczając czas smażenia


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.