kurczak curry

Kurczak curry

Kurczak curry to absolutna klasyka kuchni indyjskiej. Ponoć każdy kucharz ma swój własny przepis na tą aromatyczną przyprawę. My postawiliśmy na to najbardziej klasyczne i mogę nieskromnie powiedzieć, że wyszło.

Składniki na przyprawę:

  1. ćwierć łyżeczki kardamonu
  2. łyżeczka kminu mielonego
  3. łyżeczka czarnego pieprzu
  4. łyżeczka goździków
  5. ćwierć łyżeczki ziela angielskiego
  6. dwie łyżeczki kurkumy
  7. ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
  8. pół łyżeczki chilli pieprzu cayenne
  9. pół łyżeczki suszonego imbiru
  10. pół łyżeczki cynamonu
  11. łyżeczka lub dwie czosnku granulowanego

Składniki na kurczaka:

  1. ćwierć szklanki śmietanki 30%
  2. pojedyncza pierś kurczaka (połowa paczki)

Sposób wykonania:

  1. Jeśli składniki naszej przyprawy nie są wszystkie zmielone to mielimy wszystkie razem.
  2. Przyprawę podprażamy przez chwilę na wysokim ogniu bardzo intensywnie mieszając. Ściągamy z ognia i odkładamy do słoiczka czy innego pojemnika.
  3. Posypujemy mięso łyżką powstałej przyprawy i polewamy około 50 ml śmietanki i dokładnie mieszamy. Wskazane ale niekonieczne jest odłożenie do przegryzienia się smaku.
  4. Smażymy mięso w marynacie na patelni. Po podsmażeniu dodajemy pół szklanki mieszanki śmietanki z wodą. Smażymy dalej aż sos się zagęści. Gotowe!
  5. Podawać z makaronem lub ryżem.

Koszt wykonania:
Około 10 złotych

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna z dwóch porcji zawiera: 392 kcal w tym 38.1 g białka, 20.2 g tłuszczu, 13.9 g węglowodanów i 3.2 g błonnika.

Czas przygotowania:
pół godziny wliczając czas smażenia


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.