Kurczak curry to absolutna klasyka kuchni indyjskiej. Ponoć każdy kucharz ma swój własny przepis na tą aromatyczną przyprawę. My postawiliśmy na to najbardziej klasyczne i mogę nieskromnie powiedzieć, że wyszło.
Składniki na przyprawę:
- ćwierć łyżeczki kardamonu
- łyżeczka kminu mielonego
- łyżeczka czarnego pieprzu
- łyżeczka goździków
- ćwierć łyżeczki ziela angielskiego
- dwie łyżeczki kurkumy
- ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół łyżeczki chilli pieprzu cayenne
- pół łyżeczki suszonego imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka lub dwie czosnku granulowanego
Składniki na kurczaka:
- ćwierć szklanki śmietanki 30%
- pojedyncza pierś kurczaka (połowa paczki)
Sposób wykonania:
- Jeśli składniki naszej przyprawy nie są wszystkie zmielone to mielimy wszystkie razem.
- Przyprawę podprażamy przez chwilę na wysokim ogniu bardzo intensywnie mieszając. Ściągamy z ognia i odkładamy do słoiczka czy innego pojemnika.
- Posypujemy mięso łyżką powstałej przyprawy i polewamy około 50 ml śmietanki i dokładnie mieszamy. Wskazane ale niekonieczne jest odłożenie do przegryzienia się smaku.
- Smażymy mięso w marynacie na patelni. Po podsmażeniu dodajemy pół szklanki mieszanki śmietanki z wodą. Smażymy dalej aż sos się zagęści. Gotowe!
- Podawać z makaronem lub ryżem.
Koszt wykonania:
Około 10 złotych
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna z dwóch porcji zawiera: 392 kcal w tym 38.1 g białka, 20.2 g tłuszczu, 13.9 g węglowodanów i 3.2 g błonnika.
Czas przygotowania:
pół godziny wliczając czas smażenia