Kurczak teriyaki to danie, które jest bardzo proste, a jednocześnie pobudzi wszystkie nasze zmysły. Jeśli macie ochotę na odrobinę orientalnej kuchni, zapraszamy!
Składniki
- 450 g piersi z kurczaka
- 100 ml sosu sojowego
- duża łyżka miodu
- 1 cebula
- szczypiorek
- ząbek czosnku
- około centymetr imbiru
Sposób wykonania:
- Mięso tniemy w wąskie paski w poprzek piersi.
- Sos sojowy mieszamy z miodem, jeśli nie będzie możliwe jego rozpuszczenie dodajemy 2 łyżki wody.
- Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Czosnek przegniatamy przez praskę, szczypior siekamy.
- Patelnię nagrzewamy z odrobiną oleju. Podpiekamy bardzo krótko pierś z obu stron. Ściągamy do miseczki.
- Dodajemy na patelnię trochę oleju. Wrzucamy na patelnię cebulkę, szczypior, czosnek i imbir. Podsmażamy 20 sekund i wlewamy sos oraz mięso.
- Smażymy około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Smacznego! Podawać z ryżem lub makaronem.
Koszt wykonania:
Około 12 zł.
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja samego mięsa zawiera 493 kcal, w tym: 52.5 g białka, 18.4 g tłuszczów, 29.2 g węglowodanów, 0.9 g błonnika.
Czas przygotowania:
Około 30 minut.
If you are constantly on the move, and filled with energy, the other team will have to step up their game to match your enthusiasm. Belita Warde Lunseth