Kurczak teriyaki to danie, które jest bardzo proste, a jednocześnie pobudzi wszystkie nasze zmysły. Jeśli macie ochotę na odrobinę orientalnej kuchni, zapraszamy!
Składniki
- 450 g piersi z kurczaka
- 100 ml sosu sojowego
- duża łyżka miodu
- 1 cebula
- szczypiorek
- ząbek czosnku
- około centymetr imbiru
Sposób wykonania:
- Mięso tniemy w wąskie paski w poprzek piersi.
- Sos sojowy mieszamy z miodem, jeśli nie będzie możliwe jego rozpuszczenie dodajemy 2 łyżki wody.
- Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Czosnek przegniatamy przez praskę, szczypior siekamy.
- Patelnię nagrzewamy z odrobiną oleju. Podpiekamy bardzo krótko pierś z obu stron. Ściągamy do miseczki.
- Dodajemy na patelnię trochę oleju. Wrzucamy na patelnię cebulkę, szczypior, czosnek i imbir. Podsmażamy 20 sekund i wlewamy sos oraz mięso.
- Smażymy około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Smacznego! Podawać z ryżem lub makaronem.
Koszt wykonania:
Około 12 zł.
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja samego mięsa zawiera 493 kcal, w tym: 52.5 g białka, 18.4 g tłuszczów, 29.2 g węglowodanów, 0.9 g błonnika.
Czas przygotowania:
Około 30 minut.