Kurczak teriyaki

Kurczak teriyaki

Kurczak teriyaki to danie, które jest bardzo proste, a jednocześnie pobudzi wszystkie nasze zmysły. Jeśli macie ochotę na odrobinę orientalnej kuchni, zapraszamy!

Składniki

  1. 450 g piersi z kurczaka
  2. 100 ml sosu sojowego
  3. duża łyżka miodu
  4. 1 cebula
  5. szczypiorek
  6. ząbek czosnku
  7. około centymetr imbiru

Sposób wykonania:

  1. Mięso tniemy w wąskie paski w poprzek piersi.
  2. Sos sojowy mieszamy z miodem, jeśli nie będzie możliwe jego rozpuszczenie dodajemy 2 łyżki wody.
  3. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Czosnek przegniatamy przez praskę, szczypior siekamy.
  4. Patelnię nagrzewamy z odrobiną oleju. Podpiekamy bardzo krótko pierś z obu stron. Ściągamy do miseczki.
  5. Dodajemy na patelnię trochę oleju. Wrzucamy na patelnię cebulkę, szczypior, czosnek i imbir. Podsmażamy 20 sekund i wlewamy sos oraz mięso.
  6. Smażymy około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Smacznego! Podawać z ryżem lub makaronem.

Koszt wykonania:
Około 12 zł.

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja samego mięsa zawiera 493 kcal, w tym: 52.5 g białka, 18.4 g tłuszczów, 29.2 g węglowodanów, 0.9 g błonnika.

Czas przygotowania:
Około 30 minut.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.