Kolejny obiad w 20 minut i super pomysł na przyrządzenie kurczaka. Wydaje się ciut trudniejszy niż jest w rzeczywistości – to jeden z najprostszych na naszym blogu, a jedynym odstępstwem od tradycyjnego gotowania jest słodki smak sosu i marynowanie mięsa w sosie sojowym.
Składniki na 4 porcje:
- podwójna pierś z kurczaka
- 4 łyżki sosu sojowego
- słodka papryka suszona
- pół puszki ananasa razem z zalewą
- pół czerwonej (lub jakiejkolwiek innej) papryki
- pół cebuli
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka mączki ziemniaczanej
- niepełna łyżka octu
- 1/4 zimnej wody (i jeszcze trochę później, patrzcie w przepisie)
- szczypta soli, 1/8 łyżeczki chilli pieprzu cayenne
- olej do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Odkładamy do miseczki, polewamy sosem sojowym i dokładnie mieszamy, tak, żeby cała pierś była nim dokładnie pokryta. Odstawiamy aż zrobimy inne rzeczy.
- Ananasa wyciągamy z puszki, sok odkładamy do osobnego sporego naczynia, przyda się.
- Smażymy kurczaka i ściągamy do miseczki.
- Cebulkę, ananasa i paprykę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Smażymy tylko cebulkę i paprykę, aż będą miękkie i ściągamy z ognia.
- W naczyniu, w którym mamy sok mieszamy koncentrat, wymieniony już sok, wodę, ocet i chilli. Wlewamy mieszankę do cebulki i papryki na patelni. Dodajemy usmażone mięso.
- Mączkę ziemniaczaną mieszamy z minimalną ilością wody, ważne jednak, aby nie była zbyt gęsta (powinno być to około 1/8 kubka). Po dokładnym wymieszaniu dodajemy do naszego sosu na patelnię. Gotowe, podawać na ryżu!
Koszt wykonania:
10-15 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja (bez ryżu) zawiera 432kcal, w tym: 47.8g białka, 14g tłuszczów, 26.3g węglowodanów, 1.6g błonnika
Czas przygotowania:
około 20 minut
1 Comment