lasagne naleśnikowa

Lasagne naleśnikowa

Mamy dla was fajną alternatywę dla zwykłej makaronowej lasagne- lasagne naleśnikowa 🙂 Jest nie tylko smaczna, ale też łatwiejsza w przygotowaniu samemu niż ta typowa z makaronem, ponieważ naleśniki z łatwością możemy w 5 minut zrobić sami 🙂 Dla nas zawsze lasagne wydawała się czymś trudym do przyrządzenia, ale przekonacie się sami, że ten przepis naprawdę nie jest szczególnie wymagający 🙂 Zapraszamy!

Składniki na 2-4 porcji (zależy kto ma jakie możliwości, my dzielimy ją na 2 😉 ):

Naleśniki:
1. 2 jajka
2. Szklanka mleka
3. 3/4 szklanki wody
4. Szklanka mąki pszennej
5. 3 łyżki oleju

Mięso:
1. 500g mięsa mielonego
2. Słoiczek koncentratu pomidorowego (190-200g)
3. Przyprawy do smaku: sól i pieprz ziołowy

Sos beszamelowy:
1. 2 łyżki masła
2. 3 łyżki mąki
3. 2 szklanki mleka
4. Przyprawy: gałka muszkatołowa, sól

+Około 4-5 plasterków sera

Sposób wykonania:

  1. Miksujemy ze sobą wszystkie składniki potrzebne do naleśników, i smażymy je ( będziemy potrzebować zaledwie 3 naleśniki, z reszty można zrobić np. roladki na wieczorną przekąskę –> tutaj macie przepis 🙂 )
  2. Mięso mielone smażymy na patelni, aż będzie gotowe. Następnie dodajemy słoiczek koncentratu oraz przyprawy, całość dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  3. Sos beszamelowy: roztapiamy masło, dodajemy stopniowo mąkę cały czas dokładnie mieszając, aby nie powstały grudki. Gdy powstanie jednolita konsystencja mąki i masła, dodajemy mleko małymi kroczkami, również energicznie mieszając. Podgrzewamy sos do momentu aż zgęstnieje, doprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej i szczyptą soli. Sos gotowy! 🙂
  4. Układamy jeden naleśnik na dnie naczynia żaroodpornego, tak aby brzegi wystawały do góry. Następnie wlewamy sos beszamelowy tak aby zakrył dno, dodajemy mięso mielone, a na samą górę kolejnego naleśnika. Dociskamy go tym razem tak, aby „przykrył” nasz farsz. Powtarzamy tę czynność jeszcze raz, aby powstały dwie warstwy.
  5. Na górę naszej lasagne układamy plastry sera
  6. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach, i gotowe!

Koszt wykonania:
17-20 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja dostarcza nam 521kcal, w tym: 43g białka, 20,3g tłuszczu, 41,6g węglowodanów, 1,4g błonnika

Czas przygotowania:
4o minut


5 thoughts on “Lasagne naleśnikowa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.