Makaron po chińsku

Makaron po chińsku

Dużo było u nas ostatnio kuchni azjatyckiej. Myślę, że to już ostatni przepis, z tej serii, jednocześnie wracamy do publikowania co dwa dni. Co do samej potrawy jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smak zachwyci (jak zwykle) wszystkich. Składniki podaliśmy na 2 porcje, po których zjedzeniu jednak do wieczora będziecie syci.

Składniki:

  1. 200g makaronu ryżowego, najlepiej niteczek (może być też pszenny)
  2. sos sojowy (około 100 ml)
  3. pierś kurczaka pojedyncza (pół paczki)
  4. marchewka
  5. pół cebuli

Sposób przygotowania:

  1. Mięso tniemy w jak najcieńsze plasterki. Wkładamy je do miski i zalewamy sosem sojowym.
  2. Tniemy w drobną kosteczkę pół cebuli i rumienimy ją na oleju na patelni.
  3. Po zeszkleniu się cebulki dorzucamy mięso razem z sosem, w którym leżało i smażymy aż będzie zdatne do jedzenia. Odkładamy znowu do miseczki całość, łącznie z tłuszczem.
  4. Makaron ryżowy przygotowujemy w sposób widoczny na opakowaniu i przelewamy zimną wodą.
  5. Marchewkę trzemy na grubych oczkach.
  6. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie na patelni, dolewamy jeszcze łyżkę sosu sojowego. Smacznego!

Koszt wykonania:
10 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna wielka porcja  zawiera 710kcal, w tym: 35.1g białka, 13.5g tłuszczów, 110.6g węglowodanów, 1.4g błonnika

Czas przygotowania:
15 minut




1 thought on “Makaron po chińsku”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.