Dużo było u nas ostatnio kuchni azjatyckiej. Myślę, że to już ostatni przepis, z tej serii, jednocześnie wracamy do publikowania co dwa dni. Co do samej potrawy jest bardzo prosta w przygotowaniu, a smak zachwyci (jak zwykle) wszystkich. Składniki podaliśmy na 2 porcje, po których zjedzeniu jednak do wieczora będziecie syci.
Składniki:
- 200g makaronu ryżowego, najlepiej niteczek (może być też pszenny)
- sos sojowy (około 100 ml)
- pierś kurczaka pojedyncza (pół paczki)
- marchewka
- pół cebuli
Sposób przygotowania:
- Mięso tniemy w jak najcieńsze plasterki. Wkładamy je do miski i zalewamy sosem sojowym.
- Tniemy w drobną kosteczkę pół cebuli i rumienimy ją na oleju na patelni.
- Po zeszkleniu się cebulki dorzucamy mięso razem z sosem, w którym leżało i smażymy aż będzie zdatne do jedzenia. Odkładamy znowu do miseczki całość, łącznie z tłuszczem.
- Makaron ryżowy przygotowujemy w sposób widoczny na opakowaniu i przelewamy zimną wodą.
- Marchewkę trzemy na grubych oczkach.
- Wszystkie składniki mieszamy dokładnie na patelni, dolewamy jeszcze łyżkę sosu sojowego. Smacznego!
Koszt wykonania:
10 zł
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna wielka porcja zawiera 710kcal, w tym: 35.1g białka, 13.5g tłuszczów, 110.6g węglowodanów, 1.4g błonnika
Czas przygotowania:
15 minut
1 Comment