Makaron z boczkiem i groszkiem w sosie śmietanowym

W związku z tym, że mieliśmy zabiegany tydzień, nasze obiady były bardzo szybkie i niewymagające. Stąd też kolejny przepis na obiad w 20 minut :)!

Składniki na 4 porcje:
1. 200g boczku
2. 1 puszka groszku konserwowego
3. 3 ząbki czosnku
4. 3 łyżki śmietany 18%
5. pół paczki makaronu (najlepiej będzie pasował jakiś drobny :))
6. 100g sera tartego (może być mozzarella, parmezan, zwykły ser żółty – co akurat macie w domu :))
7. przyprawy: pieprz czarny szczypta, czosnek granulowany pół łyżeczki, sól do smaku

Sposób przygotowania:
1. Kroimy boczek w paseczki, podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, podsmażamy minutkę aby wydobył się aromat.
2. Dodajemy odcedzony groszek, 3 łyżki śmietany oraz przyprawy, zagotowujemy.
3. Ugotowany makaron dodajemy do naszego sosu, mieszamy, dorzucamy starty ser i podgrzewamy dalej aż ser się rozpuści. I gotowe! Banalnie prosty, ale bardzo smaczny 🙂

Koszt wykonania:
13 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja  zawiera 613kcal, w tym: 32,3g białka, 22,3g tłuszczów, 72,3g węglowodanów, 3g błonnika

Czas przygotowania:
około 20 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.