Makaron z cukinii z krewetkami

Makaron z cukinii z krewetkami

Mały kuchenny eksperyment, którego celem było zjedzenie na obiad czegoś zdrowszego – wyszedł nam z tego pyszny makaron, tyle że z cukinii 🙂 Idealnie nada się na walentynkową kolację, zwłaszcza do białego winka 😉 zapraszamy do wypróbowania!

Składniki na 2 porcje:
1. 1 duża cukinia
2. 12 krewetek
4. Garść pomidorków koktajlowych
5. 2 łyżki soku z cytryny
6. 3 łyzki oliwy
7. 2 ząbki czosnku
8. przyprawy: suszona natka pietruszki, sól, pieprz cayenne

Sposób przygotowania:
1. obieramy cukinię ze skórki (nie musi być to bardzo dokładnie), następnie kroimy w cienkie paski tak, aby przypominały kształtem makaron spaghetti. Odkładamy na bok.
2.  Na patelnię wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz przeciskamy przez praskę czosnek. Podgrzewamy, a następnie wrzucamy krewetki, smażymy 2-3 minuty z każdej strony.
3. Wrzucamy nasz makaron na patelnię, mieszamy lekko z sosem i krewetkami, przykrywamy patelnię pokrywką i podgrzewamy ok. 5 minut, aż cukinia lekko zmięknie.
4. Kroimy pomidorki na pół i dorzucamy je na patelnię. Posypujemy przyprawami : natka pietruszki ( możecie dać sporo), sól do smaku, chilli pieprz cayenne (tutaj zależnie od stopnia ostrości jaki lubicie, my daliśmy ok. 1/4 łyżeczki i było lekko pikantne:))
5. Całość jeszcze chwilę podgrzewamy mieszając i gotowe! 🙂 Smacznego

Koszt wykonania:
15 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja  zawiera tylko 271kcal, w tym: 20,1g białka, 16,6g tłuszczów, 10,3g węglowodanów, 2,6g błonnika

Czas przygotowania:
25 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.