Makaron z kurczakiem i szpinakiem

Idealne połączenie smaków- szpinak, kurczak, czosnek i parmezan… Aktualnie to jeden z naszych ulubionych makaronów 🙂 Zapraszamy do wypróbowania przepisu

Składniki na 4 porcje:
1. 300g piersi z kurczaka
2. 3/4 paczki makaronu, my użyliśmy makaron typu kolanka, ale może być też penne czy świderki 🙂
4. 1 opakowanie szpinaku baby 200g
5. 4 ząbki czosnku
6. Pół szklanki mleka
7. 150g parmezanu
8. Przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
1. Kroimy kurczaka w kostkę, podsmażamy z solą i pieprzem
2.  Następnie dodajemy na patelnię szpinak i przeciśnięte przez praskę 4 ząbki czosnku
3. Gdy szpinak już się skurczy i podsmaży, dodajemy pół szklanki mleka
4. Podgrzewamy sos na średnim ogniu ok. 5 minut, po czym dodajemy starty parmezan, całość mieszamy, aż ser się rozpuści i zagęści sos
5. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, dodajemy na patelnię ugotowany makaron i gotowe! 🙂 Można nakładać na talerze i podawać

Koszt wykonania:
20 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja  zawiera 384kcal, w tym: 40,25g białka, 16,9g tłuszczów, 22,2g węglowodanów, 0,9g błonnika

Czas przygotowania:
30 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.