makaron z kurkami i boczkiem

Makaron z kurkami i boczkiem

Sezon grzybowy trwa w pełni, dlatego postanowiliśmy przygotować jakieś danie z ich wykorzystaniem. Naszymi wspólnie ulubionymi grzybami są kurki, stąd też padło na nie. Przygotowanie tego makaronu jest ekspresowe, zajmie wam maksymalnie 20 minut, a smak jest po prostu nieziemski. Zapraszamy do wypróbowania naszego przepisu na makaron z kurkami i boczkiem!

Składniki na 3 porcje:

  1. 200g kurek
  2. 300g makaronu
  3. 5 dużych łyżek śmietany 18%
  4. 150g boczku
  5. 1 mała biała cebula
  6. garść świeżej pietruszki
  7. przyprawy: duża szczypta pieprzu czarnego, duża szczypta soli

Sposób wykonania:

  1. Boczek oraz cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni, aż boczek się zarumieni, a cebulka zezłoci.
  2. W między czasie gotujemy makaron i zabieramy się za kurki. Dokładnie oczyszczamy i myjemy, następnie kroimy większe kurki na mniejsze kawałki, jak są mniejsze to mogą zostać w całości.
  3. Gdy boczek i cebula się podsmażą, dorzucamy kurki. Dusimy pod przykryciem ok. 5 minut, następnie podsmażamy jeszcze 2 minuty bez przykrycia. Dodajemy świeżo posiekaną pietruszkę, pieprz oraz sól.
  4. Następnie dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy sos i podgrzewamy jeszcze ok. 3 minuty.
  5. Po tym czasie, wrzucamy odcedzony makaron do sosu, mieszamy całość i gotowe! Smacznego 🙂

Koszt wykonania:
Około 15 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja makaronu zawiera 367kcal, w tym: 17,4g białka, 5,8 tłuszczów, 63,7g węglowodanów, 2,7g błonnika.

Czas przygotowania:
20 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.