makaron z rukolą i kurczakiem

Makaron z rukolą i kurczakiem

Makaron z rukolą i kurczakiem to idealny posiłek na lato! Nie musi być podawany na gorąco, jego przygotowanie nie zajmuje długo, dzięki czemu nie musicie stać przy garnkach, kiedy na zewnątrz jest tak pięknie i jest lekki, co przy obniżonym apetycie ze względu na pogodę na pewno się przyda!

Składniki na 2 porcje:

  1. 240 g piersi kurczaka
  2. 240 g makaronu (my użyliśmy pełnoziarnistego)
  3. 3 garści rukoli
  4. 30 g parmezanu
  5. około 16 pomidorków koktajlowych
  6. 2 łyżki oliwy
  7. przyprawy z którymi zazwyczaj robicie kurczaka, w naszym przypadku jest to pół na pół papryka z czosnkiem granulowanym

Sposób wykonania:

  1. Kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami i polewamy łyżką oliwy, żeby lepiej się przyczepiły.
  2. Smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni z drugą łyżką oliwy.
  3. Makaron gotujemy według instrukcji z opakowania.
  4. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach, pomidorki kroimy w połówki, rukolę płuczemy.
  5. Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy go z połową parmezanu. Nakładamy do misek.
  6. Na makaron podajemy rukolę wymieszaną z pomidorkami, na to kurczaka i posypujemy resztą parmezanu. Smacznego!

Koszt wykonania:
Około 15 złotych

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Całość podzielimy na 2 sycące porcje, jedna zawiera 796 kcal, w tym: 53.7 g białka, 22.8 g tłuszczów, 94.7 g węglowodanów, 3 g błonnika

Czas przygotowania:
ok. 20 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.