Makaron z rukolą i kurczakiem to idealny posiłek na lato! Nie musi być podawany na gorąco, jego przygotowanie nie zajmuje długo, dzięki czemu nie musicie stać przy garnkach, kiedy na zewnątrz jest tak pięknie i jest lekki, co przy obniżonym apetycie ze względu na pogodę na pewno się przyda!
Składniki na 2 porcje:
- 240 g piersi kurczaka
- 240 g makaronu (my użyliśmy pełnoziarnistego)
- 3 garści rukoli
- 30 g parmezanu
- około 16 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki oliwy
- przyprawy z którymi zazwyczaj robicie kurczaka, w naszym przypadku jest to pół na pół papryka z czosnkiem granulowanym
Sposób wykonania:
- Kurczaka kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami i polewamy łyżką oliwy, żeby lepiej się przyczepiły.
- Smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni z drugą łyżką oliwy.
- Makaron gotujemy według instrukcji z opakowania.
- Parmezan ścieramy na drobnych oczkach, pomidorki kroimy w połówki, rukolę płuczemy.
- Ugotowany makaron odcedzamy i mieszamy go z połową parmezanu. Nakładamy do misek.
- Na makaron podajemy rukolę wymieszaną z pomidorkami, na to kurczaka i posypujemy resztą parmezanu. Smacznego!
Koszt wykonania:
Około 15 złotych
Kaloryczność i wartości odżywcze:
Całość podzielimy na 2 sycące porcje, jedna zawiera 796 kcal, w tym: 53.7 g białka, 22.8 g tłuszczów, 94.7 g węglowodanów, 3 g błonnika
Czas przygotowania:
ok. 20 minut