Makaron z rukolą i pomidorkami w sosie serowym

Cykl obiad w 20 minut z resztek w lodówce powinien zostać na stałe na naszym blogu i chyba to rozważymy, ponieważ dziś kolejny przepis w tym stylu. Chociaż zrobiony spontanicznie, a przyrządzenie rukoli na patelni było eksperymentem – w naszym mniemaniu udanym, obiad wyszedł przepyszny. Zapraszamy do spróbowania!

Składniki na 2 porcje:
1. 3 garści rukoli
2. 3 garści pomidorków koktajlowych
3. 3 ząbki czosnku
4. 200g śmietany 30%
5. 150g drobno startego sera (może być parmezan lub zwykły żółty)
6. 200g makaronu penne
7. przyprawy: sól, pieprz
8. łyżka oliwy


Sposób przygotowania:
1. W garnku podgrzewamy śmietanę, dodajemy drobno starty ser, cały czas mieszamy, aż sos zgęstnieje.
2. Na patelnie dodajemy łyżkę oliwy, pomidorki przekrojone na połówki wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podsmażamy ok 2-3 minuty, następnie dodajemy umytą rukolę, również podsmażamy 2 minuty, aż zrobi się taka jak smażony szpinak :). Po podsmażeniu, wrzucamy wszystko do sosu.
3. Gotujemy makaron penne, wrzucamy do sosu i gotowe! 🙂 Pyszne, proste i szybkie – czego chcieć więcej? 😉

Koszt wykonania:
10zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 porcja  zawiera 714kcal, w tym: 34,3g białka, 49g tłuszczów, 58,2g węglowodanów, 2,1g błonnika

Czas przygotowania:
około 20 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.