makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i orzechami

Makaron ze szpinakiem serem pleśniowym i orzechami

Makaron ze szpinakiem już gościł na naszym blogu, ale nie w takim wykwintnym towarzystwie! Idealnie nada się na romantyczną kolację przy białym winie. W przygotowaniu jest łatwy i szybki, a połączenie smakowe zachwyci każde podniebienie. Makaron ze szpinakiem serem pleśniowym i orzechami to danie, które musicie wypróbować!

Składniki na 2 porcje:

  1. 250g makaronu (możecie wybrać, jaki wam do tego pasuje bardziej, czy pszenny, czy razowy)
  2. 2 duże garści szpinaku
  3. 3 ząbki czosnku
  4. łyżka masła
  5. 80g sera pleśniowego blue
  6. 5 łyżek śmietany 18%
  7. garść orzechów włoskich
  8. sól i pieprz do smaku

Sposób wykonania:

  1. Nastawiamy wodę na makaron, będziemy gotować go, w międzyczasie robiąc sos.
  2. Na małym ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy umyty szpinak, szczyptę soli oraz wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Mieszamy całość, aż szpinak się skurczy.
  3. Do szpinaku dodajemy śmietanę oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Podgrzewamy całość ok. 10 minut na małym ogniu, cały czas mieszamy. Spróbujcie, czy nie potrzeba więcej soli i dodajcie małą szczyptę pieprzu.
  4. Sos gotowy! Podajemy go z makaronem, górę posypujemy orzechami. Smacznego!

Koszt wykonania:
Około 10 – 15 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Jedna porcja makaronu zawiera 541 kcal, w tym: 17,2g białka, 37,8g tłuszczów, 34,3g węglowodanów, 2,5g błonnika.

Czas przygotowania:
20 minut

Szukacie innych przepisów ze szpinakiem? Wypróbujcie nasze pyszne cannelloni ze szpinakiem!


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.