maślaki w śmietanie

Maślaki w śmietanie

Zastanawiacie się, jak wykorzystać wasze zbiory? Polecamy wam przyrządzenie maślaków w śmietanie! Są bardzo łatwe w przyrządzeniu, a do tego są bardzo aromatyczne i po prostu pyszne! Zachęcamy do wypróbowania przepisu.

Składniki na około 3-4 porcje :

  1. 500g maślaków
  2. 50g masła
  3. 150g śmietany 18%
  4. garść świeżej natki pietruszki
  5. sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Najpierw zajmujemy się czyszczeniem grzybów. Obieramy śliską skórkę, moczymy grzyby w misce, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Do garnka wrzucamy masło i grzyby. Dusimy ok. pół godziny, mieszamy co jakiś czas. Woda z grzybów musi odparować, więc jeśli po pół godzinie dalej będzie dużo wody, musimy dusić je trochę dłużej. Jeśli grzyby będą przyklejać się do dna garnka, dodajcie więcej masła.
  3. Następnie dodajemy do smaku sól i pieprz. Dodajemy śmietanę do garnka, mieszamy dokładnie i dusimy jeszcze 10 minut.
  4. Podawać na gorąco w miseczce z dodatkiem świeżej pietruszki. Mogą być przystawką, lub zastąpić surówkę do obiadu. Smacznego! 🙂

Koszt wykonania:

6-8 zł (zakładając, że grzybki macie swoje, a dokupujecie tylko śmietanę i masło)

Czas przygotowania:

40 minut + czas na czyszczenie grzybów

Kaloryczność i wartości odżywcze:

1 miska zawiera ok. 212 kcal, w tym : 3,2g białka, 18,1g tłuszczów, 8,2g węglowodanów, 3,4g błonnika.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.