Zastanawiacie się, jak wykorzystać wasze zbiory? Polecamy wam przyrządzenie maślaków w śmietanie! Są bardzo łatwe w przyrządzeniu, a do tego są bardzo aromatyczne i po prostu pyszne! Zachęcamy do wypróbowania przepisu.
Składniki na około 3-4 porcje :
- 500g maślaków
- 50g masła
- 150g śmietany 18%
- garść świeżej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób wykonania:
- Najpierw zajmujemy się czyszczeniem grzybów. Obieramy śliską skórkę, moczymy grzyby w misce, następnie kroimy na mniejsze kawałki.
- Do garnka wrzucamy masło i grzyby. Dusimy ok. pół godziny, mieszamy co jakiś czas. Woda z grzybów musi odparować, więc jeśli po pół godzinie dalej będzie dużo wody, musimy dusić je trochę dłużej. Jeśli grzyby będą przyklejać się do dna garnka, dodajcie więcej masła.
- Następnie dodajemy do smaku sól i pieprz. Dodajemy śmietanę do garnka, mieszamy dokładnie i dusimy jeszcze 10 minut.
- Podawać na gorąco w miseczce z dodatkiem świeżej pietruszki. Mogą być przystawką, lub zastąpić surówkę do obiadu. Smacznego! 🙂
Koszt wykonania:
6-8 zł (zakładając, że grzybki macie swoje, a dokupujecie tylko śmietanę i masło)
Czas przygotowania:
40 minut + czas na czyszczenie grzybów
Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 miska zawiera ok. 212 kcal, w tym : 3,2g białka, 18,1g tłuszczów, 8,2g węglowodanów, 3,4g błonnika.