minifritatty z brokułami

Minifritatty z brokułami

Idealne na śniadanie – minifritatty z brokułami!  Przypominają trochę jajecznice, ale w nieco innej formie.

Składniki na około 8 małych frittat:

  1. Cały mały brokuł
  2. 5 jajek
  3. 100g żółtego sera
  4. Masło do wysmarowania foremek (około 5g)
  5. Sól, pieprz

Sposób wykonania:

  1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. Brokuł dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy około 3 minuty.
  3. Jajka roztrzepujemy widelcem, dodajemy sól i pieprz.
  4. Małe silikonowe foremki smarujemy odrobiną masła.
  5. Na dnie foremek układamy różyczkę brokułu, zalewamy masą jajeczną, na wierzch dodajemy sera.
  6. Zapiekamy w piekarniku około 15 minut i gotowe! Smacznego.

Koszt wykonania:
Około 15 złotych.

Kaloryczność i wartości odżywcze:
8 minifrittat to około 2 porcje, z których jedna zawiera 482 kalorie, w tym: 39g białka, 30g tłuszczu, 24g węglowodanów, 13g błonnika.

Czas przygotowania:
20-25 minut.


4 thoughts on “Minifritatty z brokułami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.