mizeria

Mizeria

Mizeria to klasyczna surówka, którą każdy z nas przynajmniej raz jadł w towarzystwie ziemniaczków i mięska. Kombinacji i przepisów na mizerię jest wiele, każdy robi ją na swój sposób – my dzielimy się z wami naszym, który uwielbiamy. Zapraszamy do wypróbowania przepisu!

Składniki na miseczkę mizerii jak na zdjęciu:

  1. 1 ogórek świeży
  2. 5 łyżek śmietany 18%
  3. przyprawy: szczypta soli, szczypta pieprzu czarnego, szczypta suszonego koperku (lub świeżego), szczypta czosnku granulowanego, odrobinka cukru dla przełamania smaku, dosłownie 1/8 łyżeczki.

Sposób wykonania:

  1. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w możliwie jak najcieńsze plasterki.
  2. Do kubka przekładamy śmietanę, dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy.
  3. Do ogórka dodajemy naszą śmietanę z przyprawami i dokładnie mieszamy – mizeria gotowa! Tak naprawdę, kluczem do pysznego smaku są właśnie przyprawy, zwłaszcza koperek. Smacznego!

Kaloryczność i wartości odżywcze:
Cała miseczka mizerii zawiera 258 kcal, w tym: 4,4 g białka, 22,7 g tłuszczów, 9,8 g węglowodanów, 0,9 g błonnika

Czas przygotowania:
5 minut


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.