Muffinki czekoladowe z nadzieniem truskawkowym

Muffinki czekoladowe z nadzieniem truskawkowym

Idealne muffinki czekoladowe istnieją! Może brzmi to nieskromnie, ale trochę kombinowaliśmy z przepisem, a efektem jesteśmy zachwyceni. Muffinki są pyszne, „mokre” i baaardzo czekoladowe. Spróbujcie sami!


Składniki na 12 muffinek:
1. 250g mąki pszennej
2. 40g kakao
3. 2 tabliczki czekolady mlecznej
4. 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
5. 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub cukru waniliowego
6. pół kostki masła
7. 125g cukru
8. 150ml mleka
9. 2 jajka
10. 12 łyżeczek dżemu truskawkowego (około pół słoika)

Sposób przygotowania:
1. Mieszamy w misce wszystkie sypkie produkty łyżką: mąkę, kakao, proszek do pieczenia, cukier/aromat waniliowy
2. Następnie w osobnej miseczce miksujemy jajka z mlekiem, dodajemy do produktów sypkich, mieszamy całość łyżką do uzyskania mniej więcej jednolitej konsystencji, nie musi to być dokładne.
3. Topimy masło w rondelku, wlewamy do masy i miksujemy całość do jednolitej konsystencji, na najmniejszych obrotach.
4. Czekolady kroimy w drobną kosteczkę, połowę dodajemy do masy i mieszamy całość łyżką, resztę odstawiamy.
5. Foremki do babeczek wykładamy papilotkami, nakładamy łyżkę ciasta do każdej foremki, na to łyżeczka dżemu, następnie znowu około łyżka ciasta, papilotki powinny być zapełnione mniej więcej do 3/4 wysokości.
6. Pieczemy 25 minut w 180 stopniach, na ostatnie 5 minut dodajemy na górę czekoladę, aby się sprażyła i gotowe! Gwarantujemy, że będziecie zachwyceni!

Koszt wykonania:
około 10 zł

Kaloryczność i wartości odżywcze:
1 babeczka zawiera 320kcal, w tym: 5,8g białka, 14,2g tłuszczu, 42,4g węglowodanów, 0,9g błonnika

Czas przygotowania:
35 minut


3 thoughts on “Muffinki czekoladowe z nadzieniem truskawkowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.